Drogie Koleżanki i Drodzy Koledzy !

Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, pragnę wszystkim pracownikom banków, handlu i ubezpieczeń – członkom Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność’ i jego sympatykom, życzyć radosnych Świąt spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół.

Kończący się 2016 rok skłania do pewnych podsumowań. Pragnę Wam wszystkim serdecznie podziękować za wsparcie inicjatywy ustawodawczej w sprawie ograniczenia handlu w niedziele, której realizacji wszyscy bardzo oczekujecie. Wasze zaangażowanie w zbieranie podpisów pod projektem ustawy w tej sprawie pozwoliło na rozpoczęcie procesu ustawodawczego, na którego pozytywne zakończenie liczymy. Mamy nadzieję, że pomimo destrukcyjnych działań partii opozycyjnych: PO i Nowoczesnej, które silnie sprzeciwiają się naszemu projektowi ustawy, a także zakłócają prace parlamentu, uda się w nadchodzącym roku doprowadzić tę sprawę do pomyślnego zakończenia.

Sukcesem zakończyła się nasza wieloletnia akcja „Nie przehandluj pierwszej gwiazdki”, podczas której namawialiśmy pracodawców do skrócenia godzin pracy sklepów w Wigilię Bożego Narodzenia. W tym roku wszystkie sieci handlowe zamkną swoje sklepy o godz. 14.00.

Dzięki współpracy NSZZ Solidarność z obecnym rządem w ramach Rady Dialogu Społecznego w przyszłym roku poprawią się warunki płacowe szczególnie w handlu: wzrośnie płaca minimalna osób zatrudnionych i minimalna stawka godzinowa z tytułu pracy w ramach umów cywilno-prawnych. Solidarności udało się również doprowadzić do realizacji postulatu obniżenia wieku emerytalnego. Dla pracowników handlu jest to sprawa wielkiej wagi, gdyż ze względu na charakter pracy w naszych branży, siedem kolejnych lat zatrudnienia po ukończeniu 60 roku życia to dla wielu kobiet wysiłek nie do udźwignięcia.

Wskutek wprowadzenia programu „Rodzina 500+”, setki tysięcy Polek i Polaków mogą wreszcie w godnych warunkach wychowywać swoje dzieci. Jednocześnie program sprawił, że pracodawcy zostali zmuszeni do podniesienia wynagrodzeń pracowników. Dzięki 500+ nikt już nie znajdzie chętnych do pracy za kilkaset zł miesięcznie na umowie śmieciowej. W handlu, gdzie wynagrodzenia są bardzo niskie, ten aspekt ma szczególne znaczenie. Mam nadzieję, że Nowy Rok przyniesie również wiele dobrych zmian dla naszych członków.

Oczekując na ten szczególny czas Bożego Narodzenia, życzę Wam odpoczynku od codziennych trosk, a także nadziei na lepsze jutro dla Was i Waszych rodzin.  Życzę poprawy warunków pracy i płacy oraz realizacji zamierzeń i planów w nowym 2017 Roku.

Alfred Bujara

Przewodniczący Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność’