Legitymacja

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość
Odsłon : 388391
Start No images

Andrzej Duda skierował do Trybunału Konstytucyjnego wniosek o zbadanie zgodności z Konstytucją RP nowelizacji ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Zastrzeżenia głowy państwa dotyczą "dochowania standardów procesu legislacyjnego”.
Przypomnijmy, że chodzi o przedstawioną przez rząd ustawę znoszącą limit trzydziestokrotności przeciętnego wynagrodzenia jako podstawy składki na ubezpieczenie społeczne. Związki zawodowe ale także wiodące organizacje pracodawców protestowały, gdyż tryb procedowania nad tym projektem, który ma charakter zmiany systemowej, uniemożliwił ich efektywny udział w procesie legislacyjnym. Solidarność zwracała także uwagę, że ostatecznym efektem forsowanych przez rząd rozwiązań będzie drastyczne i nieakceptowalne społecznie zróżnicowanie przyszłych emerytur wypłacanych przez ZUS.

Źródło, więcej: http://www.tysol.pl/a14878-Emerytury-Prezydent-podziela-ocene-Solidarnosci-ze-rzad-naruszyl-standardy-dialogu-spolecznego

Zasłużony dla Regionu

Publikacje