Legitymacja

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość
Odsłon : 380567
Start No images
Mszą św. w Sanktuarium Matki Boskiej Łaskawej rozpoczęły się regionalne obchody XXX-lecia NSZZ „Solidarność” w Oddziale ZR w Lubaczowie. Słowo Boże wygłosił ks. kanonik Andrzej Stopyra - Kapelan Solidarności Oddziału ZR w Lubaczowie. W uroczystości wzięli udział: ks. Jerzy Tworek – proboszcz parafii św. Karola Boromeusza w Lubaczowie, Mieczysław Golba – Poseł RP, Kazimiera Ruper, Jan Połoch, Adam Słomiany, Jerzy Czekalski – działacze Solidarności z lat 80, Wiesław Kupel – wójt Gminy Lubaczów, Andrzej Buczek – Przewodniczący Zarządu Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” oraz 9 pocztów sztandarowych z Regionu Ziemia Przemyska. Po mszy św. uczestnicy złożyli kwiaty i modlili się pod tablicą ks. Jerzego Popiełuszki, a następnie w auli kościoła św. Stanisława obejrzeli prezentację multimedialną o powstaniu i działalności NSZZ „Solidarność” przygotowaną przez Marcina Rokosza oraz wysłuchali wykładu Zenon Swatka – historyka, o działalności „Solidarności” w latach 80-tych na terenie Ziemi Lubaczowskiej. W podziękowaniu za pracę na rzecz drugiego człowieka działacze „Solidarności” z Regionu otrzymali okolicznościowe dyplomy. Po części oficjalnej w Ośrodku Rekreacyjnym na Os. Mazury odbył się piknik dla członków „Solidarności”.

Zasłużony dla Regionu

Publikacje