Zdrowe miejsca pracy

Wskutek chorób zawodowych w UE umiera rocznie 142.400 osób, a prawie jedn膮 trzeci膮 z tych zgonów powoduj膮 substancje niebezpieczne, z którymi dochodzi do kontaktu podczas pracy, z czego przyczyn膮 21.000 zgonów jest azbest.

Na to czy miejsce pracy jest zdrowe, czy nie, maj膮 wp艂yw ró偶norodne czynniki. Mog膮 one by膰 zwi膮zane na przyk艂ad z wykorzystywanymi w pracy maszynami, narz臋dziami, materia艂y. Szkodliwe lub niebezpieczne mog膮 by膰 równie偶 procesy technologiczne, które zwi膮zane s膮 wykonywaniem okre艣lonej pracy.

Na komfort pracy wp艂ywaj膮 równie偶 tak zwane czynniki psychospo艂eczne, np. wysoko艣膰 wynagrodzenia, intensywno艣膰 pracy, wyd艂u偶ony czy nietypowy czas pracy, mo偶liwo艣膰 godzenia 偶ycia rodzinnego i pracy czy stabilno艣膰 zatrudnienia.

Z bada艅 Europejskiej Fundacji na Rzecz Poprawy Warunków Pracy i 呕ycia (http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2008/90/pl/1/EF0890PL.pdf ) wynika, 偶e oko艂o jedna trzecia europejskich pracowników uwa偶a si臋 za 藕le op艂acanych, a oko艂o po艂owa pesymistycznie ocenia swoj膮 perspektyw臋 kariery. Pracownicy cz臋艣ciej odczuwaj膮 niezadowolenie, je艣li godziny pracy s膮 wyd艂u偶one lub nietypowe, maj膮 zwi臋kszone nat臋偶enie pracy lub s膮 nara偶eni na zagro偶enia fizyczne lub obci膮偶enie psychiczne. Je艣li ludzie maj膮 wi臋ksz膮 kontrol臋 nad prac膮 (bez nadmiernej presji), mog膮 odczuwa膰 wi臋ksz膮 satysfakcj臋 z pracy.

Pami臋taj, 偶e za bezpiecze艅stwo w pracy odpowiada pracodawca. Ty te偶 masz wp艂yw na to w jakich warunkach pracujesz. W zwi膮zku zawodowym 艂atwiej rozmawia膰 z pracodawc膮 o lepszej organizacji pracy czy poprawie warunków pracy.

Powr贸t na g贸r臋