Czas pracy

Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zak艂adzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.

Czas pracy nie mo偶e przekracza膰 8 godzin na dob臋 i przeci臋tnie 40 godzin w przeci臋tnie pi臋ciodniowym tygodniu pracy w przyj臋tym okresie rozliczeniowym nieprzekraczaj膮cym 4 miesi臋cy.

Przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób mo偶e by膰 wprowadzony okres rozliczeniowy nieprzekraczaj膮cy 6 miesi臋cy, a je偶eli jest to dodatkowo uzasadnione nietypowymi warunkami organizacyjnymi lub technicznymi maj膮cymi wp艂yw na przebieg procesu pracy - okres rozliczeniowy nieprzekraczaj膮cy 12 miesi臋cy.

Ka偶de 艣wi臋to wyst臋puj膮ce w okresie rozliczeniowym i przypadaj膮ce w innym dniu ni偶 niedziela obni偶a wymiar czasu pracy o 8 godzin. Tak wi臋c w sytuacji, gdy dzie艅 艣wi膮teczny przypada w sobot臋, wymiar czasu pracy ulega obni偶eniu i pracownikowi przys艂uguje dodatkowy dzie艅 wolny od pracy. W 2010 r. dotyczy to 1 maja i pierwszego dnia Bo偶ego Narodzenia.

Dnia wolnego udziela si臋 w tym samym okresie rozliczeniowym, w którym przypada 艣wi臋to. Dodatkowy dzie艅 wolny nie przys艂uguje, gdy 艣wi臋to wypada w dzie艅 pracuj膮cy dla pracownika.

Tygodniowy czas pracy 艂膮cznie z godzinami nadliczbowymi nie mo偶e przekracza膰 przeci臋tnie 48 godzin w przyj臋tym okresie rozliczeniowym.

DNI 艢WI膭TECZNE W 2012 r.

1 stycznia - Nowy Rok