Biuro Eksperckie, Dialogu i Polityki Społecznej

Biuro Eksperckie, Dialogu i Polityki Społecznej wchodzi w skład pionu kompetencyjnego członka Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” ds. Dialogu Ppołecznego i Negocjacji – Henryka Nakoniecznego.

Katarzyna Zimmer-Drabczyk
Stanowisko
Kierownik

W SKŁAD BIURA EKSPERCKIEGO, DIALOGU I POLITYKI SPOŁECZNEJ WCHODZĄ:

• Zespół Ekonomiczny
  • Zespół Prawny
  • Zespół Polityki Społecznej
  • Zespół Monitoringu i Dialogu Społecznego
  • Pełnomocnik ds. Osób Niepełnosprawnych
  • Pełnomocnik ds. Przeciwdziałania Bezrobociu
  • Koordynator ds. Obrony Praw Związkowych

Zespół ekonomiczny

Do przedmiotu działali Zespołu Ekonomicznego należy:

1. analiza i ocena prawodawstwa krajowego i międzynarodowego ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących polityki ekonomicznej,
  2. przygotowanie analiz, opinii dotyczących aktualnej sytuacji ekonomiczno -prawnej podmiotów gospodarczych w zakresie zleconym przez struktury Związku (przygotowanie do negocjacji placowych, porozumień socjalnych, itp.),
  3. analiza i ocena sytuacji gospodarczej w kraju,
  4. inicjowanie strategii Związku w odniesieniu do polityk gospodarczych,
  5. prowadzenie konsultacji i wspieranie struktur Związku w negocjacjach na poziomie krajowym, regionalnym, branżowym,
  6. przygotowywanie projektów decyzji Prezydium Komisji Krajowej, uchwał i stanowisk Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z zakresu polityki ekonomicznej,
  7. organizowanie spotkań ekspertów i tworzenie zespołów zadaniowych w sprawach zleconych,
  8. monitorowanie listy mediatorów przy Ministrze Pracy i Polityki Społecznej.

Mirosława Izdebska
Marzena Podolska-Bojahr
Anna Waszczuk

Zespół prawny

Do przedmiotu działań Zespołu Prawnego należy:

1. analiza i opiniowanie projektów aktów prawnych pod kątem statutowych zadań Związku ze szczególnym uwzględnieniem praw pracowniczych i związkowych,
  2. monitorowanie prawodawstwa krajowego i międzynarodowego ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących prawa pracy, praw związkowych, ubezpieczeń społecznych praw pracowniczych,
  3. przygotowanie opinii i projektów decyzji, stanowisk oraz wniosków dla Prezydium KK i Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”,
  4.   doradztwo prawne dla struktur Związku na wniosek Zarządu Regionu lub Rady Sekretariatu Branżowego w zakresie objętym zadaniami Związku,
  6. udział w działaniach edukacyjnych,
  7. współpraca z ośrodkami akademickimi, ekspertami zewnętrznymi,
  8. przygotowanie i analizowanie wniosków do Trybunału Konstytucyjnego,
  9. reprezentowanie stanowisk i opinii Związku na posiedzeniach Komisji sejmowych i senackich oraz krajowych instytucji dialogu społecznego,
  10. prowadzenie konsultacji i wspieranie struktur Związku w negocjacjach na poziomie krajowym, regionalnym, branżowym.

Bezpośrednią pomoc prawną pracownicy uzyskują w regionalnych biurach prawnych.

58 308-42-54
dr Anna Reda-Ciszewska
Krzysztof Woźniewski
Ewa Kędzior
dr Jakub Szmit
dr hab. Marcin Zieleniecki

Zespół Polityki Społecznej

Do przedmiotu działań Zespołu Polityki Społecznej należy:

1. monitorowanie i analiza krajowych i europejskich polityk społecznych,
  2. analiza i ocena prawodawstwa krajowego i międzynarodowego ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących polityki społecznej,
  3. monitoring i ocena poziomu życia, skali ubóstwa, rozwarstwienia społecznego, sytuacji dochodowej rodzin, wzrostu kosztów utrzymania, wysokości płacy minimalnej oraz wskaźników makroekonomicznych,
  4. inicjowanie i przygotowywania polityki i strategii Związku ukierunkowanej na poprawę ekonomicznej sytuacji społeczeństwa ze szczególnym uwzględnieniem osób i rodzin ubogich, rodzin wielodzietnych oraz przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu,
  5. przygotowywanie projektów decyzji Prezydium Komisji Krajowej, uchwał i stanowisk Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z zakresu polityki społecznej,
  6. przygotowywanie materiałów do negocjacji problemów społecznych, ze szczególnym uwzględnieniem negocjacji na poziomie krajowym oraz w związku z funkcjonowaniem instytucji dialogu społecznego,
  7. reprezentowanie stanowisk i opinii Związku na posiedzeniach Komisji sejmowych i senackich oraz instytucji dialogu społecznego.

Agata Baranowska-Grycuk
Gdańsk
58 308-42-26
Justyna Skrzypek
Gdańsk
58 308-44-08
Agnieszka Kochańska
22 827-71-90
Barbara Surdykowska
727-570-032

Zespół monitoringu i dialogu społecznego

Do przedmiotu działań Zespołu Monitoringu i Dialogu Społecznego należy:

1. tworzenie i bieżąca aktualizacja baz danych wskaźników statystycznych i prognoz makroekonomicznych krajowych, europejskich i światowych,
  2. bieżący monitoring wskaźników statystycznych i prognoz makroekonomicznych,
  3. wsparcie zespołów Biura Eksperckiego Dialogu i Polityki Społecznej oraz ekspertów i członków instytucji dialogu społecznego w zakresie analizy i oceny sytuacji gospodarczej w skali regionów, Polski oraz Unii Europejskiej, zatrudnienia wynagrodzenia i poziomu bezrobocia, poziomu życia, dochodów ludności, skali ubóstwa, rozwarstwienia społecznego, sytuacji dochodowej rodzin, wzrostu kosztów utrzymania, wysokości płacy minimalnej oraz wskaźników statystycznych i prognoz makroekonomicznych,
  4. monitoring procesów legislacyjnych aktów prawnych pozostających w zainteresowaniu związku,
  5. koordynacja i monitoring funkcjonowania reprezentacji Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w instytucjach dialogu społecznego i komitetach realizujących umowę partnerstwa.
Magdalena Gryciuk

Pełnomocnik Komisji Krajowej ds. Osób Niepełnosprawnych

Pełnomocnik ds. Osób Niepełnosprawnych wchodzi w skład pionu kompetencyjnego członka Prezydium Komisji Krajowej ds. Dialogu i Społecznego i Negocjacji Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Do przedmiotu działań Pełnomocnika ds. Osób Niepełnosprawnych należy:

1. wsparcie merytoryczne krajowych sekcji problemowych Związku działających na rzecz osób niepełnosprawnych,
  2. organizowanie Rady Biura Osób Niepełnosprawnych,
  3. monitorowanie i analiza ustawodawstwa krajowego międzynarodowego w zakresie problematyki osób niepełnosprawnych,
  4. wsparcie merytoryczne opracowywania i realizacji polityk i strategii Związku podejmowanych na rzecz osób niepełnosprawnych,
  5. przygotowywanie projektów decyzji Prezydium Komisji Krajowej, uchwal i stanowisk Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z zakres działania Pełnomocnika.
Krzysztof Rowiński
501-552-857

Pełnomocnik Komisji Krajowej ds. Przeciwdziałaniu Bezrobociu

Pełnomocnik ds. Przeciwdziałaniu Bezrobociu wchodzi w skład pionu kompetencyjnego członka Prezydium Komisji Krajowej ds. Dialogu i Społecznego i Negocjacji Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Do przedmiotu działań Pełnomocnika ds. Przeciwdziałania Bezrobociu należy:

1. monitoring i analiza rynku pracy, poziomu zatrudnienia i aktywności gospodarczej ludności oraz prowadzonych krajowych i europejskich polityk zatrudnienia,
  2. analiza programów i podejmowanych działań na rzecz zmniejszenia bezrobocia w tym efektywności wykorzystania funduszy celowych,
  3. inicjowanie i przygotowywania polityki i strategii Związku ukierunkowanej na rzecz rozwoju rynku pracy, powstawania nowych trwałych i efektywnych miejsc pracy, zwiększaniu zatrudnienia i przeciwdziałania bezrobociu,
  4. przygotowywanie projektów decyzji Prezydium Komisji Krajowej, uchwał i stanowisk Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z zakresu działania Pełnomocnika.

Koordynator Komisji Krajowej ds. Ochrony Praw Związkowych

Koordynator ds. Ochrony Praw Związkowych wchodzi w skład pionu kompetencyjnego członka Prezydium Komisji Krajowej ds. Dialogu i Społecznego i Negocjacji Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Do przedmiotu działań Koordynatora ds. Obrony Praw Związkowych należy:

1. tworzenie sieci współpracy koordynatorów regionalnych i branżowych,
  2. monitorowanie przypadków łamania praw związkowych,
  3. przygotowanie raportów o przypadków łamania praw związkowych.
Ewa Kędzior
58 308-42-95