Historia

Logo NSZZ „Solidarno艣膰” to jeden z najbardziej rozpoznawalnych znaków na 艣wiecie. Znak powsta艂 podczas strajku robotników w Stoczni Gda艅skiej, prawdopodobnie po 20 sierpnia 1980 r. Solidarno艣膰 to by艂 jeden z najcz臋艣ciej powtarzanych wyrazów podczas strajku. „Solidarno艣膰” to równie偶 tytu艂 biuletynu wydawanego podczas strajku.

Autorem znaku jest Jerzy Janiszewski, grafik i ilustrator ówcze艣nie mieszkaj膮cy w Trójmie艣cie.

Inspiracj膮 do stworzenia znaku by艂y odr臋czne, malowane w sierpniu 1980 roku napisy i has艂a na murach stoczni, fabryk i domów. Mówi艂y o tym, 偶e strajki trwaj膮, 偶e robotnicy nie poddadz膮 si臋, wyra偶a艂y solidarno艣膰 ze strajkuj膮cymi i dodawa艂y otuchy. Znak przywodzi na my艣l maszeruj膮cych ludzi, wspieraj膮cych si臋 wzajemnie.

Logo b艂yskawicznie zyska艂o aprobat臋 robotników i sta艂o si臋 oficjalnym znakiem Niezale偶nego Samorz膮dnego Zwi膮zku Zawodowego „Solidarno艣膰”, który powsta艂 w wyniku podpisania Porozumie艅 Sierpniowych w 1980 r.

logo.jpg

Wzór

Nazwa i znak graficzny „Solidarno艣膰” stanowi膮 dobro osobiste Niezale偶nego Samorz膮dnego Zwi膮zku Zawodowego „Solidarno艣膰” b臋d膮cego osob膮 prawn膮 (art. 20 ust. 1 ustawy o zwi膮zkach zawodowych). Zarówno nazwa Niezale偶ny Samorz膮dny Zwi膮zek Zawodowy „Solidarno艣膰” , jak i znak graficzny „Solidarno艣膰” korzystaj膮 z ochrony prawnej przewidzianej przez obecne przepisy prawne. Oznacza to, 偶e jakiekolwiek pos艂ugiwanie si臋 t膮 nazw膮 czy znakiem graficznym przez inne osoby prawne, bez zgody w艂adz NSZZ „Solidarno艣膰”, spowoduje wszcz臋cie odpowiednich dzia艂a艅 prawnych dla ochrony dóbr Zwi膮zku.

Powr贸t na g贸r臋