Organizacje mi臋dzynarodowe

Problemy pracowników ju偶 dawno przekroczy艂y granice pa艅stw. I chocia偶 偶yjemy w ró偶nych warunkach, na ca艂ym 艣wiecie pracownicy maj膮 podobne problemy i cele: lepsze warunki pracy i 偶ycia, sprawiedliwe traktowanie, mo偶liwo艣膰 godzenia 偶ycia rodzinnego i pracy.

W globalnej gospodarce, kiedy mi臋dzynarodowe koncerny maj膮 swoje przedstawicielstwa na ca艂ym 艣wiecie, pracownicy musz膮 g艂o艣no mówi膰 o swoich problemach i upomina膰 si臋 o swoje prawa bardziej, ni偶 kiedykolwiek wcze艣niej. Dlatego zwi膮zki zawodowe powo艂uj膮 mi臋dzynarodowe organizacje, których zadaniem jest monitorowanie sytuacji pracowników i zjawisk na rynku pracy na ca艂ym 艣wiecie, obrona praw pracowników i reprezentowanie ich interesów wobec globalnych instytucji.

Najwi臋ksz膮 mi臋dzynarodow膮 organizacj膮 zwi膮zkow膮 jest Mi臋dzynarodowa Konfederacja Zwi膮zków Zawodowych (ITUC), która reprezentuje 170 milionów pracowników ze 157 krajów.

W Unii Europejskiej g艂osem pracowników jest Europejska Konfederacja Zwi膮zków Zawodowych (ETUC). EKZZ reprezentuje interesy pracowników zrzeszonych w 82 organizacjach zwi膮zkowych z 36 krajów europejskich na forum ró偶nych instytucji Unii Europejskiej.

NSZZ „Solidarno艣膰” od pocz膮tku swojego istnienia jest aktywnym uczestnikiem mi臋dzynarodowego ruchu zwi膮zkowego. W 1986 roku NSZZ "Solidarno艣膰" zosta艂 afiliowany do Mi臋dzynarodowej Konfederacji Wolnych Zwi膮zków Zawodowych (MKWZZ) i 艢wiatowej Konfederacji Pracy (艢KP). W 1995 roku sta艂 si臋 cz艂onkiem Europejskiej Konfederacji Zwi膮zków Zawodowych (EKZZ), a od 1997 roku jest cz艂onkiem Zwi膮zkowego Komitetu Doradczego TUAC przy OECD. Od 2006 r. „Solidarno艣膰” nale偶y do Mi臋dzynarodowej Konfederacji Zwi膮zków Zawodowych (MKZZ), która powsta艂a w wyniku po艂膮czenia MKWZZ i 艢KP.

Si艂a tych organizacji i ich wp艂yw na sytuacj臋 pracowników zale偶y jednak od zaanga偶owania samych pracowników. Im wi臋cej pracowników odwa偶y si臋 upomina膰 o swoje prawa i organizowa膰 si臋 w zwi膮zki zawodowe, tym bardziej ich g艂os b臋dzie s艂yszalny, czy to na poziomie zak艂adu pracy, pa艅stwa czy forum mi臋dzynarodowym.

Praga.JPG

Manifestacja europejskich zwi膮zków zawodoych w Pradze (maj 2009):
"Walcz z kryzysem - ludzie przede wszystkim"

Powr贸t na g贸r臋