Stanowisko Prezydium KK nr 90/99

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ "Solidarno艣膰" przyjmuje projekt wspólnego o艣wiadczenia z AFL-CIO dotycz膮cego odszkodowa艅 dla robotników przymusowych i wi臋藕niów obozów koncentracyjnych z Europy 艢rodkowej i Wschodniej.
O艣wiadczenie w za艂膮czeniu.

O艣wiadczenie
NSZZ "Solidarno艣膰" oraz AFL-CIO w pe艂ni popieraj膮 d膮偶enia robotników przymusowych i wi臋藕niów obozów koncentracyjnych z Europy 艢rodkowej i Wschodniej do odzyskania odszkodowa艅 za prac臋 niewolnicz膮 na rzecz III Rzeszy.

W okresie II wojny 艣wiatowej kilkadziesi膮t milionów osób - zarówno wi臋藕niów obozów koncentracyjnych jak i robotników przymusowych - zatrudniono niewolniczo w gospodarce niemieckiej. Pomimo up艂ywu ponad 50 lat od zako艅czenia wojny wi臋藕niowie i robotnicy przymusowi z krajów Europy 艢rodkowej i Wschodniej nigdy nie otrzymali za t臋 prac臋 i cierpienie godnego zado艣膰uczynienia.

Nasze Centrale Zwi膮zkowe popiera膰 b臋d膮 ka偶de roszczenia pracownicze dotycz膮ce odszkodowa艅 za prac臋 niewolnicz膮 bez wzgl臋du na to, czy z pracy tej korzysta艂 system nazistowski czy komunistyczny. Roszczenia te nigdy nie powinny ulec przedawnieniu, tak jak przedawnieniu nie podlegaj膮 zbrodnie przeciwko ludzko艣ci.

O艣wiadczenia koncernów niemieckich z 16 lutego tego roku deklaruj膮cych powstanie funduszu na rzecz odszkodowa艅 mo偶na przyj膮膰 z nadziej膮.

Zwracamy si臋 do Stanów Zjednoczonych oraz Niemiec o jak najszybsze zako艅czenie prac zwi膮zanych z powo艂aniem tego funduszu oraz rozpocz臋cie wyp艂at.

Zwracamy si臋 do innych Central Zwi膮zkowych na 艣wiecie o poparcie naszego apelu.

Powr贸t na g贸r臋