Decyzja Prezydium KK nr 128/16 ws. opinii o poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o ograniczeniu działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” przedstawia następujące uwagi do projektu ustawy o zmianie ustawy o ograniczeniu działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.
Uzasadnienie przedmiotowego projektu wskazuje na konieczność zrównania pozycji i obowiązków nałożonych na odpowiednie organy administracji publicznej. Wnioskodawca uznaje za kontrowersyjny fakt, że ustawodawca w różnym stopniu nakłada obowiązek złożenia oświadczenia o stanie majątkowym. Mniejsze wymagania w tym zakresie stawiane są osobom zajmującym kierownicze stanowiska państwowe na podstawie przepisów ustawy
z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz.U. z 2006 r., Nr 216, poz. 1584). W tym wypadku oświadczenia objęte są klauzulą tajności „zastrzeżone”. Z kolei na podstawie innych przepisów, np. zgodnie z ustawą z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz.U. z 2016r., poz. 446), informacje zawarte w oświadczeniu majątkowym m.in. przedstawicieli samorządu terytorialnego, dyrektorów szkół, przedszkoli są jawne, z wyłączeniem informacji o adresie zamieszkania składającego oświadczenie oraz o miejscu położenia nieruchomości. Jednocześnie, informacje jawne zawarte w oświadczeniach majątkowych wskazanych
w ustawie osób są udostępniane w Biuletynie Informacji Publicznej.
Zdaniem Prezydium KK NSZZ „Solidarność” zasadne jest zlikwidowanie różnic w traktowaniu osób pełniących funkcje publiczne. Przepisy stanowionego prawa nie powinny zawierać postanowień traktujących różnie podmioty podobne.