18 czerwca 2002

UCHWA艁A KK nr 107/02 ws. sytuacji pracowników w upadaj膮cych przedsi臋biorstwach

W ostatnich miesi膮cach dramatycznie ro艣nie liczba przedsi臋biorstw, w których dochodzi do likwidacji, upad艂o艣ci, zagro偶enia upad艂o艣ci膮, d艂ugotrwa艂ego wstrzymywania wyp艂aty wynagrodze艅 i innych krytycznych dla firm i ich pracowników zdarze艅. W takiej sytuacji znajduj膮 si臋 mi臋dzy innymi:
Fabryka Kabli w O偶arowie k. Warszawy,
Zak艂ady Urz膮dze艅 Przemys艂owych S.A. w Nysie,
„DAEWOO MOTOR” sp. z o.o. w Nysie,
Huta Ma艂a Panew S.A. w Ozimku,
Fabryka Armatury i Fabryka Mebli w G艂ucho艂azach,
Odlewnia 呕eliwa w Kutnie, „CENTROZAP”
Metalexport Odlewnia w Koluszkach,
Odlewnia 呕eliwa w 艢remie, „CENTROZAP”
BISON – BIAL w Bia艂ymstoku,
Huta 艁aziska,
H.Cegielski S.A.i ZNTK w Poznaniu,
Fabryka Mebli Gi臋tych „FAMEG” w Radomsku,
Mazurskie Meble International (Grupa Schidera) w Olsztynie,
Merinotex, Polsport w Toruniu,
Warma w Grudzi膮dzu,
 „POLMO” w Brodnicy,
ZNTK i Odlewnia Zak艂adu Metalowego „艁ucznik” w Radomiu,
Cukrownia w Przeworsku,
O艣rodki Doradztwa Rolniczego w Korytnikach i Iwoniczu,
„POLPLAST” w Pionkach,
zak艂ady przemys艂u lekkiego w Kaliszu,
Stocznia Szczeci艅ska oraz inne zak艂ady przemys艂u stoczniowego i ich kooperanci.
W tych wszystkich przypadkach obserwuje si臋 brak odpowiednich dzia艂a艅 w艂a艣cicielskich prywatnych udzia艂owców oraz Ministra Skarbu i innych resortów rz膮dowych odpowiedzialnych za polityk臋 gospodarcz膮. Zbyt cz臋sto pracodawcy si臋gaj膮 po dramatyczn膮 dla za艂óg procedur臋 upad艂o艣ciow膮. Przedstawiciele rz膮du i organizacji pracodawców zwlekaj膮 z podejmowaniem dialogu w ramach wojewódzkich komisji dialogu spo艂ecznego w celu wypracowania odpowiednich dzia艂a艅 i znalezienia 艣rodków naprawczych dla tych firm, natomiast rozmawiaj膮 niekiedy z grupami nieformalnymi.
Taka sytuacja powoduje narastanie napi臋膰 spo艂ecznych, które wkrótce mog膮 rozprzestrzeni膰 si臋 w ca艂ym kraju.
Komisja Krajowa NSZZ „Solidarno艣膰”  wzywa rz膮d i pracodawców do podj臋cia natychmiastowych dzia艂a艅 i dialogu z organizacjami zwi膮zkowymi z tych przedsi臋biorstw i reprezentuj膮cymi ich centralami zwi膮zkowymi.
Je偶eli takie dzia艂ania i rozmowy ze zwi膮zkami zawodowymi nie zostan膮 podj臋te, Komisja Krajowa upowa偶nia Prezydium KK do zorganizowania i skoordynowania ogólnopolskiej akcji protestacyjnej organizacji zak艂adowych NSZZ „Solidarno艣膰” z zagro偶onych firm w obronie podstawowych praw pracowniczych, w tym prawa do wynagrodzenia.

UCHWA艁A KK nr 108/02 ws. powo艂ania organizatora XV KZD

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarno艣膰´ powo艂uje Jacka G膮siorowskiego – Przewodnicz膮cego Zarz膮du Regionu Mazowsze na organizatora XV Krajowego Zjazdu Delegatów w Warszawie zwo艂anego uchwa艂膮 KK nr 100/02.

Powr贸t na g贸r臋