EKZZ: Europejski plan naprawy gospodarczej pilnie potrzebny

EKZZ: Europejski plan naprawy gospodarczej pilnie potrzebny fot. materia艂y prasowe EKZZ

Na spotkaniu w Brukseli 22-23 pa藕dziernika 2013 Komitet Wykonawczy Europejskiej Konfederacji Zwi膮zków Zawodowych przyj膮艂 stanowisko, w którym wzywa Rad臋 Europejsk膮 do zmiany kursu i podkre艣la rol臋 przemys艂u.

Tre艣膰 stanowiska prezentujemy poni偶ej:

Pi臋膰 lat temu obecny wieloaspektowy kryzys wybuch艂 w sektorze finansowym i wywo艂a艂 kryzys gospodarczy, a w nast臋pstwie kryzys zad艂u偶enia. Walk臋 z kryzysem podj臋li przywódcy UE poprzez przyj臋cie i wdro偶enie polityki brutalnych 艣rodków oszcz臋dno艣ciowych i wewn臋trzn膮 dewaluacj臋. Takie dzia艂ania kryzys jedynie pog艂臋bi艂y, zniszczy艂y funkcjonuj膮ce struktury gospodarcze, zmniejszy艂y konsumpcj臋, zwi臋kszy艂y nierówno艣ci i poziom ubóstwa, wywo艂a艂y atak na poziom p艂ac, znacz膮co podnios艂y bezrobocie oraz zagrozi艂y spójno艣ci spo艂ecznej i wsparciu dla projektu europejskiego. Ta polityka pog艂臋bi艂a równie偶 rozbie偶no艣ci gospodarcze i spo艂eczne w ramach UE, zamiast je wyeliminowa膰.

Ponadto, sytuacja demograficzna, niedostatek zasobów naturalnych, perspektywa straconego pokolenia, rosn膮ce ceny energii i dalsza niepewno艣膰 w sektorze bankowym stanowi膮 przyt艂aczaj膮ce wyzwania drugiej dekady XXI wieku.

Z tych wszystkich powodów, EKZZ wzywa Rad臋 do zmiany kursu i zapocz膮tkowania europejskiego programu inwestycyjnego przewiduj膮cego zainwestowanie dodatkowych 2% PKB rocznie w ci膮gu najbli偶szych lat pochodz膮cego ze 艣rodków krajowych i europejskich. Celem jest o偶ywienie gospodarki, co doprowadzi do trwa艂ego wzrostu gospodarczego, ponownego uprzemys艂owienia Europy oraz stworzenia godnych miejsc pracy, zw艂aszcza w krajach najbardziej dotkni臋tych kryzysem.

Jest to jedyny sposób, aby nada膰 nowy kierunek projektowi europejskiemu i pokaza膰, 偶e Unia Europejska oznacza post臋p spo艂eczny i nie jest instrumentem, który jest wykorzystywany do ataku na prawa socjalne.

W listopadzie EKZZ b臋dzie mobilizowa膰 swoich cz艂onków do dzia艂ania na rzecz tych 偶膮da艅.

Stanowisko EKZZ w j. angielskim mo偶na znale藕膰 tutaj.

Powr贸t na g贸r臋