Strajkuje najliczniejsza demokracja 艣wiata

Strajkuje najliczniejsza demokracja 艣wiata www.i.guim.co.uk

Fale protestów wstrz膮saj膮 od kilku tygodni Indiami. Setki tysi臋cy rolników blokuje od kilku dni stolic臋 New Delhi, a 26 listopada na wezwanie zwi膮zków zawodowych odby艂 si臋 strajk generalny 250 mln pracowników.

Zarzewiem niepokojów spo艂ecznych by艂o przeforsowanie przez rz膮d federalny we wrze艣niu nieakceptowalnych przez opozycj臋 i zwi膮zki zawodowe 3 nowych kodeksów dotycz膮cych: stosunków przemys艂owych, zabezpieczenia spo艂ecznego i bhp. Na to na艂o偶y艂y si臋 obawy rolników przed reformami likwiduj膮cymi minimalne ceny skupu, co uzale偶ni ich od wielkich korporacji oraz generalne odczucie pracowników, 偶e rz膮d nie jest w stanie skutecznie przeciwdzia艂a膰 spo艂ecznym skutkom pandemii Covid-19.

Strajki przeciwko nowym regulacjom prawnym wybucha艂y przez ca艂y rok 2019, ale ten listopadowy mo偶na uzna膰 za najwi臋kszy w historii 艣wiata pracy.

– Reformy które przeprowadza rz膮d Narendry Modi s膮 przedstawiane jako ostateczne zerwanie z kolonialn膮 przesz艂o艣ci膮 Indii Brytyjskich w której osadzone by艂o wiele z dotychczasowych przepisów – komentuje S艂awomir Adamczyk, szef Biura Bran偶owo-Konsultacyjnego KK. – Ale w ocenie zwi膮zków zawodowych prowadz膮 one do os艂abienia ich pozycji wobec pracodawców i do wi臋kszej elastyczno艣ci zatrudnienia zgodnie z zaleceniami Banku 艢wiatowego. Trudno wi臋c dziwi膰 si臋 desperacji protestuj膮cych – dodaje ekspert.

bs

Powr贸t na g贸r臋