IndustriAll: Dramatyczna sytuacja w azjatyckich szwalniach

Z ustale艅 Mi臋dzynarodowej Federacji Pracowników Przemys艂u IndustriAll wynika, 偶e epidemia koronawirusa spowodowa艂a zamykanie tysi臋cy azjatyckich fabryk produkuj膮cych odzie偶 dla w艂a艣cicieli zachodnich marek. Ale ci nie poczuwaj膮 si臋 do 偶adnej  wspó艂odpowiedzialno艣ci za los zwalnianych pracowników.

Obraz jest druzgoc膮cy. W sytuacji gdy na skutek rozprzestrzeniania si臋 COVID-19 globalne firmy odzie偶owe  zamykaj膮 sklepy na ca艂ym 艣wiecie, produkuj膮ce dla nich fabryki w krajach o niskich kosztach pracy tak偶e zamykaj膮 si臋 i to w alarmuj膮cym tempie. W艂a艣ciciele zachodnich marek z dnia na dzie艅 anuluj膮 zamówienia odmawiaj膮c zap艂aty nawet za towar ju偶 dla nich wyprodukowany. Przyk艂adowo, w samym Bangladeszu europejscy i ameryka艅scy nabywcy odwo艂ali zamówienia warte oko艂o 1,5 miliarda dolarów. Ma to niszczycielskie skutki dla pracowników trac膮cych prac臋 bez jakiejkolwiek rekompensaty oraz prawa do zabezpieczenia spo艂ecznego.

IndustriAll stanowczo podkre艣la, 偶e cho膰 docenia 艣rodki wprowadzane przez firmy odzie偶owe w celu ochrony wynagrodze艅 sprzedawców detalicznych i innych swoich bezpo艣rednich pracowników, to firmy te nie mog膮 ignorowa膰 potrzeby zapewnienia bezpiecze艅stwa socjalnego na pocz膮tku 艂a艅cuchów dostaw, gdzie tworzone s膮 produkty, na których opiera si臋 ich dzia艂alno艣膰. Organizacja wzywa, aby w艂a艣ciciele marek odzie偶owych, pracodawcy i rz膮dy wspólnie ze zwi膮zkami pilnie wypracowa艂y sposoby wspierania pracowników przemys艂u odzie偶owego w tym niespotykanym okresie, aby zapewni膰 przysz艂膮 rentowno艣膰 bran偶y po mini臋ciu kryzysu. O kluczowej roli zagranicznych odbiorców przekonane s膮 te偶 organizacje pozarz膮dowe. Tola Moeun, dyrektor wykonawczy kambod偶a艅skiego Centrum Przymierza Pracy i Praw Cz艂owieka, mówi wprost: „Marki odzie偶y czerpi膮 zyski z pracy robotników z Kambod偶y. Marki te musz膮 teraz wzi膮膰 na siebie odpowiedzialno艣膰 w czasach kryzysu.”.

-Powiedzie膰 偶e sytuacja tych ludzi jest dramatyczna, to ma艂o. Pami臋tajmy o otoczeniu - przyt艂aczaj膮ca wi臋kszo艣膰 fabryk zlokalizowana jest w krajach które gdzie notorycznie naruszane s膮 podstawowe prawa pracownicze –zwraca uwag臋 S艂awomir Adamczyk, szef Biura Bran偶owo-Konsultacyjnego KK NSZZ Solidarno艣膰. –Teraz dla w艂a艣cicieli marek nadesz艂a pora na prawdziwy test z odpowiedzialno艣ci spo艂ecznej biznesu, Tym bardziej, 偶e to do nich trafia艂a lwia cz臋艣膰 ceny ko艅cowej ka偶dego produktu wyprodukowanego w tych fabrykach. Je偶eli nie w艂膮cz膮 si臋 w akcje ratunkowe, mo偶e si臋 okaza膰, 偶e za par臋 miesi臋cy, po upadku producentów, nie b臋d膮 mieli do czego doczepia膰 swojego logo  –dodaje ekspert.

bs

Powr贸t na g贸r臋