Koronawirus: Maski medyczne testem unijnej solidarno艣ci

Koronawirus: Maski medyczne testem unijnej solidarno艣ci CanStockPhoto

Europejska federacja pracowników s艂u偶b publicznych EPSU reprezentuj膮ca m.in. pracowników medycznych wzywa do wzmocnienia wspó艂pracy pomi臋dzy pa艅stwami cz艂onkowskimi UE w zakresie dostarczania sprz臋tu ochrony osobistej (maski, fartuchy, gogle medyczne) oraz maksymalnego zwi臋kszenia  produkcji tego wyposa偶enia.

EPSU wskazuje, 偶e odpowiedzialno艣膰 za zdrowie i bezpiecze艅stwo  pracowników opieki zdrowotnej spoczywa na pracodawcach i ministrach zdrowia poszczególnych pa艅stw cz艂onkowskich UE . Pracownicy  musz膮 posiada膰 sprawdzone pod wzgl臋dem indywidualnym wyposa偶enie ochronne, a pracodawcy powinni im zapewni膰 szkolenia i wsparcie.

Wymaga to jednak wspó艂pracy ca艂ej UE. Zaniepokojenie federacji wywo艂a艂o czasowe zawieszenie mo偶liwo艣ci eksportu sprz臋tu ochronnego przez niektóre pa艅stwa. W szczególno艣ci Niemcy, Francja i Republika Czeska, zosta艂y wezwane do zwi臋kszenia produkcji i odblokowania eksportu do maksymalnego mo偶liwego poziomu oraz do dzielenia si臋 i koordynowania dostaw z innymi cz艂onkami UE.W ocenie 艢wiatowej Organizacji Zdrowia WHO pracownicy ochrony zdrowia potrzebuj膮 ok. 89 milionów masek medycznych miesi臋cznie aby bezpiecznie stawia膰 czo艂a rozwojowi wirusa COVID-19.

-Proste pytanie czy uda si臋 zmobilizowa膰 pa艅stwa cz艂onkowskie UE do zachowania solidarno艣ci w tej sprawie, szczególnie z krajami w najtrudniejszej sytuacji, jak w tej chwili W艂ochy, jest wa偶nym testem dalszych losów wspólnego rynku i procesu integracji - komentuje Barbara Surdykowska z Biura Eksperckiego KK NSZZ „Solidarno艣膰”.

List otwarty w sprawie COViD19 do szefa instytucji europejskich i pa艅stw cz艂onkowskich

bs

Powr贸t na g贸r臋