Nowe organizacje w Tychach

silesiainfotransport.pl/die-tech.biz silesiainfotransport.pl/die-tech.biz
W spó艂ce Die Tech w Tychach oraz w tyskim Przedsi臋biorstwie Komunikacji Miejskiej powsta艂y zak艂adowe organizacje zwi膮zkowe NSZZ Solidarno艣膰. Pracownicy tych firm za艂o偶yli zwi膮zek, 偶eby reprezentowa膰 przed pracodawc膮 interesy wszystkich pracowników i upomina膰 si臋 o popraw臋 warunków pracy.

Nie chcieli艣my d艂u偶ej z boku patrze膰 na to, co dzieje si臋 w firmie. Skrzykn臋li艣my si臋 i za艂o偶yli艣my Solidarno艣膰. Najpierw do zwi膮zku zapisa艂o si臋 kilkana艣cie osób, potem do艂膮czy艂y kolejne – mówi Arkadiusz Szramek, przewodnicz膮cy Solidarno艣ci w spó艂ce Die Tech. Jest to firma dzia艂aj膮ca w bran偶y motoryzacyjnej, produkuj膮ca cz臋艣ci do samochodów. Zatrudnia ok. 150 pracowników. Jak mówi Marek Sowa, sekretarz komisji zak艂adowej, najwa偶niejszym celem, jaki postawili przed sob膮 zwi膮zkowcy, by艂o rozpocz臋cie dialogu z pracodawc膮. – Chcieli艣my mie膰 kontakt z dyrekcj膮 i wspólnie rozwi膮zywa膰 najpilniejsze problemy – dodaje Marek Sowa. Podkre艣la, 偶e Solidarno艣膰 dzia艂a w firmie od lipca i od tego czasu zwi膮zkowcom uda艂o si臋 doprowadzi膰 do dwóch spotka艅 z pracodawc膮.

Bie偶膮ce problemy
Jednym z problemów do rozwi膮zania jest uregulowanie kwestii zwi膮zanych z normami produkcyjnymi. W ocenie zwi膮zkowców s膮 one wygórowane i trudne do spe艂nienia. Zdarzaj膮 si臋 takie sytuacje, 偶e normy s膮 zmieniane z dnia na dzie艅. Pracownicy maj膮 potem problemy z ich wykonaniem i trac膮 cz臋艣膰 wynagrodzenia. Innym problemem jest pozbawianie premii absencyjnej tych pracowników, którzy regularnie oddaj膮 krew. – Ta premia wynosi 500 z艂, ale 偶eby j膮 dosta膰, nie mo偶na opu艣ci膰 ani jednej dniówki. W naszej firmie jest kilku krwiodawców. Z jednej strony pracodawca podkre艣la, 偶e popiera oddawanie krwi, z drugiej pozbawia tych pracowników premii, t艂umacz膮c, 偶e, gdy ich nie ma, pojawiaj膮 si臋 problemy z ob艂o偶eniem produkcji. Dlatego chcemy wprowadzi膰 grafiki, 偶eby pracownicy mogli na zmian臋 oddawa膰 krew i nie tracili premii – dodaje Arkadiusz Szramek.

Podwy偶ki wynagrodze艅
W najbli偶szych tygodniach zwi膮zkowcy przedstawi膮 tak偶e postulaty dotycz膮ce podwy偶ek wynagrodze艅. W zesz艂ym roku pracodawca zaproponowa艂 pracownikom podwy偶ki indywidualne, uzale偶nione od zaanga偶owania w prac臋 ka偶dej osoby. W ocenie zwi膮zkowców, to rozwi膮zanie si臋 nie sprawdzi艂o, poniewa偶 podwy偶k臋 otrzyma艂a tylko niewielka grupa pracowników. – Postulaty, które przedstawimy, na pewno nie b臋d膮 oderwane od rzeczywisto艣ci i mo偶liwo艣ci firmy – podkre艣laj膮 liderzy zwi膮zku.

W tyskim Przedsi臋biorstwie Komunikacji Miejskiej zak艂adowa organizacja Solidarno艣ci dzia艂a od wrze艣nia tego roku. – Zorganizowali艣my si臋, gdy zarobki m艂odych pracowników zacz臋艂y spada膰. W tej chwili niektórzy kierowcy z krótkim sta偶em pracy zarabiaj膮 nawet 1800-1900 z艂 na r臋k臋 – mówi Anna Brzezi艅ska, przewodnicz膮ca Solidarno艣ci  w PKM w Tychach.Podobnie jak w spó艂ce Die Tech  pracownicy PKM-u maj膮 bardzo ograniczony dost臋p do informacji. – Nie wiemy, co si臋 dzieje w firmie. Nie jeste艣my informowani o zmianach planowanych przez dyrekcj臋. Chcieliby艣my, 偶eby przep艂yw informacji by艂 wi臋kszy – dodaje.

Reprezentuj膮 za艂og臋
Zak艂adowa Solidarno艣膰, w przeciwie艅stwie do zwi膮zków bran偶owych, b臋dzie reprezentowa膰 przed pracodawc膮 wszystkie grupy zawodowe, zw艂aszcza te, w których wynagrodzenia s膮 najni偶sze. Celem zwi膮zkowców jest poprawienie warunków pracy i p艂acy wszystkich osób zatrudnionych w przedsi臋biorstwie, a to mo偶na osi膮gn膮膰 tylko w drodze negocjacji, podpisuj膮c z pracodawc膮 stosowne porozumienia.

W najbli偶szych tygodniach w firmie rozpoczn膮 si臋 rozmowy p艂acowe. Solidarno艣膰 podobnie, jak inne zwi膮zki zawodowe dzia艂aj膮ce w spó艂ce, zamierza wzi膮膰 w nich udzia艂. Zwi膮zkowcy z „S” do pomocy b臋d膮 mieli ekonomist臋 z Zarz膮du Regionu 艢l膮sko-D膮browskiego NSZZ Solidarno艣膰. W ocenie Anny Brzezi艅skiej, takie wsparcie jest bardzo potrzebne. – W艂a艣nie dlatego za艂o偶yli艣my Solidarno艣膰, bo ten zwi膮zek posiada zaplecze eksperckie. Pomoc prawników i ekonomistów, zw艂aszcza na pocz膮tku dzia艂alno艣ci zwi膮zkowej, jest nieoceniona. Dzi臋ki temu mo偶emy unikn膮膰 b艂臋dów, których potem mogliby艣my 偶a艂owa膰 – dodaje przewodnicz膮ca zwi膮zku w PKM w Tychach.

W za艂o偶eniu obu organizacji pomagali organizatorzy zwi膮zkowi z Komisji Krajowej NSZZ "Solidarno艣膰", Maria Bem i Grzegorz Mrozi艅ski.

Agnieszka Konieczny, www.solidarnosckatowice.pl
Powr贸t na g贸r臋