Bez Czerwca 76 nie by艂oby wolnej Polski

Bez Czerwca 76 nie by艂oby wolnej Polski fot.IPN
Uczestnicy protestu z Czerwca 1976 r., przedstawiciele ówczesnej opozycji, cz艂onkowie NSZZ „Solidarno艣膰” wzi臋li udzia艂 w uroczysto艣ciach 38. rocznicy strajku w Ursusie, które odby艂y si臋 29 czerwca br. W艣ród zaproszonych go艣ci obecni byli parlamentarzy艣ci oraz przedstawiciele w艂adz dzielnicy Ursus.

Obchody rozpocz臋艂y si臋 msz膮 艣wi臋t膮 w ko艣ciele 艢w. Józefa Oblubie艅ca NMP w Ursusie w intencji uczestników Zrywów Czerwcowych 1976 roku, na któr膮 licznie przyby艂y poczty sztandarowe z Mazowsza oraz Radomia i P艂ocka. Nabo偶e艅stwo poprowadzi艂 i kazanie wyg艂osi艂 ks. pra艂at Zbigniew Sajnóg.

Po nabo偶e艅stwie odby艂o si臋 przej艣cie pod pomnik Wydarze艅 Czerwca 1976 roku w Ursusie, gdzie zosta艂y wyg艂oszone przemówienia okoliczno艣ciowe. Uczestników uroczysto艣ci zasmuci艂a nieobecno艣膰 z powodów zdrowotnych Andrzeja Kierzkowskiego, przewodnicz膮cego "Solidarno艣ci" w Ursusie. List do zebranych od Andrzeja Kierzkowskiego odczyta艂 Bogdan Kowalczyk, Sekretarz Organizacji Terenowej  NR 1 Ursus NSZZ „Solidarno艣膰”.

- W rocznic臋 czerwcowych zrywów wracamy pami臋ci膮 do tamtych dni i ich bohaterów. Sk艂adamy ho艂d zmar艂ym i 偶yj膮cym 艣wiadkom tamtych wydarze艅, wszystkim pokrzywdzonym przez panuj膮cy wówczas ustrój polityczny, brutalnie pobitych na "艣cie偶kach zdrowia" i wi臋zionych. Niestety dzi艣 stoj膮c pod pomnikiem Czerwca 76 byli pracownicy Ursusa my艣l膮 równie偶 o odzyskaniu im nale偶nego wynagrodzenia za prac臋, którego nie otrzymali od 2011 roku! Czy o takim losie swojego zak艂adu my艣leli uczestnicy protestów z przed 38 lat?   - napisa艂 przewodnicz膮cy "S" Ursusa.

Andrzej Kropiwnicki, przewodnicz膮cy mazowieckiej „Solidarno艣ci”, odczyta艂 list Piotra Dudy, przewodnicz膮cego NSZZ „S”. "Nie by艂oby "Solidarno艣ci' bez strajków w Ursusie w czerwcu 76. Nasza wolno艣膰, to nie zas艂uga jednostek, ale milionów Polaków cierpi膮cych prze艣ladowania, katowanych i znosz膮cych upokorzenia. Wielu odda艂o swoje 偶ycie. Jeste艣my im winni nasz膮 wdzi臋czno艣膰, pami臋膰 i szacunek. Chwa艂a bohaterom! Chwa艂a bohaterom Ursusa z czerwca 1976 roku!" - napisano w li艣cie.

W czerwcu 1976 r. robotnicy zaprotestowali przeciw wprowadzanym przez w艂adze podwy偶kom cen 偶ywno艣ci. Zastrajkowa艂o 艂膮cznie oko艂o 60 tys. osób z 97 zak艂adów w 24 województwach. Na ulicach Radomia, Ursusa i P艂ocka odby艂y si臋 pochody i manifestacje, które przerodzi艂y si臋 w starcia z milicj膮. 25 czerwca w Radomiu dosz艂o do walk ulicznych. Zgin臋艂y dwie osoby. Uczestnicy protestów, przez rz膮dz膮cych nazwani pogardliwie "warcho艂ami", poddani zostali brutalnym represjom. Byli bici na tzw. 艣cie偶kach zdrowia i wyrzucani z pracy.
Powr贸t na g贸r臋