Skromne obchody 39. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego i pacyfikacji kopalni Wujek

Msza 艣w. w Archikatedrze Chrystusa Króla w Katowicach z udzia艂em ograniczonej liczby osób, które otrzyma艂y zaproszenia oraz indywidualne sk艂adanie kwiatów pod Pomnikiem-Krzy偶em – tak b臋d膮 wygl膮da艂y obchody 39. rocznicy pacyfikacji kopalni Wujek, 16 grudnia 2020 r. Powodem s膮 obostrzenia zwi膮zane z pandemi膮 Covid-19.

Msza 艣w. w Archikatedrze w intencji górników poleg艂ych podczas pacyfikacji kopalni Wujek odprawiona zostanie o godz. 10.00. Nabo偶e艅stwu przewodniczy膰 b臋dzie metropolita katowicki abp Wiktor Skworc. – Zostali艣my zmuszeni do zmiany wcze艣niejszych planów i uroczysto艣ci b臋d膮 mia艂y inny przebieg ni偶 dotychczas. Ze wzgl臋dów sanitarnych nie by艂oby mo偶liwe odprawienie mszy 艣w. w ko艣ciele przy ul. Pi臋knej, w którym mo偶e si臋 pomie艣ci膰 tylko kilkadziesi膮t osób – mówi Krzysztof Pluszczyk, przewodnicz膮cy Spo艂ecznego Komitetu Pami臋ci Górników KWK Wujek w Katowicach Poleg艂ych 16 grudnia 1981 r.

W zwi膮zku z obostrzeniami sanitarnymi udzia艂 we mszy 艣w. wezm膮 tylko osoby, które otrzyma艂y zaproszenia, w艣ród nich rodziny zamordowanych górników. W tym roku nie odb臋d膮 si臋 równie偶 tradycyjne uroczysto艣ci pod Pomnikiem-Krzy偶em, ale b臋dzie mo偶liwo艣膰 indywidualnego sk艂adania kwiatów. Od godz. 9.00 do 19.00 przy pomniku wystawiona zostanie warta honorowa, a o pe艂nych godzinach b臋d膮 zapalane znicze. – Ko艣ció艂 przy ul. Pi臋knej tak偶e zostanie otwarty. Kto b臋dzie chcia艂, b臋dzie móg艂 do niego podej艣膰, 偶eby si臋 pomodli膰 – dodaje Krzysztof Pluszczyk.

W zwi膮zku z pandemi膮 zrezygnowano tak偶e z uroczysto艣ci, które do tej pory odbywa艂y si臋 w Centralnym Szpitalu Klinicznym w Katowicach. Kwiaty pod tablic膮 upami臋tniaj膮c膮 lekarzy, piel臋gniarki i innych pracowników s艂u偶by zdrowia, którzy nie艣li pomoc rannym górnikom, z艂o偶膮 prof. Tomasz Szczepa艅ski, rektor 艢l膮skiego Uniwersytetu Medycznego, Tomasz Kajor, dyrektor CSK oraz przedstawiciele Stowarzyszenia „Solidarno艣膰 i Pami臋膰” i uczelnianej „S”.  – Swoj膮 obecno艣ci膮 i modlitw膮 przywo艂ujemy pami臋膰 o naszych Kole偶ankach i Kolegach, którzy zdali trudny egzamin z wykonywania swoich obowi膮zków – mówi prof. Grzegorz Opala, przewodnicz膮cy Stowarzyszenia „Solidarno艣膰 i Pami臋膰”, organizatora tej uroczysto艣ci.

14 grudnia w Bieruniu upami臋tniono górników kopalni Piast, którzy przez dwa tygodnie strajkowali pod ziemi膮 przeciwko wprowadzeniu stanu wojennego. W podziemnym prote艣cie wzi臋艂o wówczas udzia艂 2 tys. osób. Msza 艣w. w ich intencji odprawiona zosta艂a w ko艣ciele pw. 艣w. Barbary. Po nabo偶e艅stwie w 艣wi膮tyni ods艂oni臋ta zosta艂a tablica upami臋tniaj膮ca uczestników protestu. Napisano na niej: „W ho艂dzie za艂odze KWK Piast za solidarne przeciwstawienie si臋 strajkiem od 14 do 28 grudnia 1981 roku stanowi wojennemu”.

W li艣cie skierowanym do uczestników uroczysto艣ci przewodnicz膮cy 艣l膮sko-d膮browskiej „Solidarno艣ci” Dominik Kolorz podkre艣li艂, 偶e strajk w kopalni Piast by艂 nie tylko najd艂u偶szym protestem Grudnia 1981 r., ale do dzi艣 pozostaje prawdopodobnie jednym z najd艂u偶szych podziemnych strajków na 艣wiecie. – Bezkompromisowy opór górników wobec zbrodniczych dzia艂a艅 w艂adz PRL by艂 i pozostaje do dzisiaj wzorem odwagi i patriotyzmu. Przypomina, 偶e „by膰 zwyci臋偶onym, lecz nie ulec, to zwyci臋stwo” – zaznaczy艂 szef 艣l膮sko-d膮browskiej „S”.

Dzie艅 wcze艣niej, 13 grudnia, symboliczne obchody odby艂y si臋 w Zabrzu-Zaborzu. W ko艣ciele pw. 艣w. Jadwigi odprawiona zosta艂a msza 艣w. w intencji internowanych w stanie wojennym. Eugeniusz Karasi艅ski, przewodnicz膮cy Stowarzyszenia Represjonowanych w Stanie Wojennym Regionu 艢l膮sko-D膮browskiego podkre艣la, 偶e uroczysto艣ci by艂y bardzo skromne, wzi臋艂a w nich udzia艂 prezydent Zabrza Ma艂gorzata Ma艅ka-Szulik, przedstawiciele Rady Miasta, 艣l膮sko-d膮browskiej „Solidarno艣ci” i górniczej „S”. Uczestnicy nabo偶e艅stwa indywidualnie sk艂adali kwiaty pod tablic膮 po艣wi臋con膮 pami臋ci internowanych, która znajduje si臋 w pobli偶u 艣wi膮tyni. – Msza by艂a transmitowana na stronie parafii, osoby, które nie mog艂y wzi膮膰 udzia艂u w uroczysto艣ci, mia艂y mo偶liwo艣膰 obejrzenia jej w internecie – mówi Eugeniusz Karasi艅ski.

www.solidarnosckatowice.pl / aga

Powr贸t na g贸r臋