Mniej wypadk贸w przy pracy

Mniej wypadków przy pracy fot. fotolia.pl

14 140 osób ucierpia艂o w wypadkach przy pracy w pierwszym kwartale tego roku – wynika z danych przedstawionych przez G艂ównego Urz臋du Statystycznego. To o 10,5 proc. mniej ni偶 rok wcze艣niej. Zmniejszy艂a si臋 równie偶 liczba osób poszkodowanych przypadaj膮ca na 1000 pracuj膮cych (tzw. wska藕nik wypadkowo艣ci) odpowiednio z 1,17 w 2019 r.  do 1,04 w pierwszym kwartale 2020 roku. Wypadki 艣miertelne to 0,2 proc., czyli tyle samo co rok wcze艣niej. Mniejsza jest natomiast liczba osób poszkodowanych w wypadkach ci臋偶kich – o 10,0 proc. mniej ni偶 w 2019 roku.

W województwie pomorskim w pierwszych czterech miesi膮cach tego roku poszkodowanych w wypadkach przy pracy zosta艂o 978 osób. Jedna osoba zmar艂a. Wska藕nik wypadkowo艣ci w naszym województwie wynosi 1,16, najwy偶szy natomiast jest województwach: warmi艅sko-mazurskim (1,40) i opolskim (1,37), a najni偶szy w województwach: mazowieckim (0,67), ma艂opolskim (0,82) i podkarpackim (0,86).

Wypadki najcz臋艣ciej zd膮偶aj膮 si臋 w górnictwie, gospodarowaniu 艣ciekami i odpadami oraz w opiece zdrowotnej i pomocy spo艂ecznej. Okazuje si臋, 偶e najbezpieczniejsz膮 prac臋 maj膮 informatycy, naukowcy oraz finansi艣ci.

W podziale wed艂ug rodzajów dzia艂alno艣ci gospodarczej najwy偶szy wska藕nik wypadkowo艣ci odnotowano w sekcjach: górnictwo i wydobywanie (3,02), dostawa wody; gospodarowanie 艣ciekami i odpadami; rekultywacja (2,47) oraz opieka zdrowotna i pomoc spo艂eczna (1,77), natomiast najni偶szy w sekcjach: informacja i komunikacja (0,20), dzia艂alno艣膰 finansowa i ubezpieczeniowa oraz dzia艂alno艣膰 profesjonalna, naukowa i techniczna (po 0,26).

To co nale偶y podkre艣li膰 to fakt, 偶e 60 proc. wypadków w pracy spowodowanych jest nieprawid艂owym zachowaniem pracownika.

Pami臋ta膰 nale偶y równie偶, 偶e je偶eli pracownik jest ubezpieczony to w razie wypadku przy pracy mo偶e liczy膰 na jednorazowe odszkodowanie, które w wypadku 艣mierci nale偶y si臋 tak偶e cz艂onkom rodziny, a tak偶e na rent臋 z tytu艂u niezdolno艣ci do pracy, rent臋 szkoleniow膮 i dodatek piel臋gnacyjny. Rodzina zmar艂ego mo偶e otrzyma膰 rent臋 rodzinn膮. W przypadku osób pracuj膮cych „na czarno” nie przys艂uguje im 偶adne 艣wiadczenie wypadkowe.

www.solidarnosc.gda.pl
(mk)

Region Gda艅ski NSZZ 鈥濻olidarno艣膰鈥

Poszkodowani w wypadkach przy pracy na 1000 pracuj膮cych wed艂ug sekcji PKD w I kwartale 2020 r. (bez gospodarstw indywidualnych w rolnictwie). 藕ród艂o: GUS.

Powr贸t na g贸r臋