Wolne poniedzia艂ki w Bombardierze

Wolne poniedzia艂ki w Bombardierze fot.pixabay.com/CC0
Bombardier Transportation w Katowicach to kolejna spó艂ka w naszym regionie, w której ze wzgl臋du na skutki koronawirusa zmniejszono wymiar czasu pracy. Dzia艂aj膮ca w tej firmie „Solidarno艣膰" zgodzi艂a si臋 na wprowadzenie wolnych poniedzia艂ków. Równocze艣nie zgodnie z ustaleniami podj臋tymi z pracodawc膮 jeszcze w grudniu zesz艂ego roku, w maju wesz艂y w 偶ycie w firmie podwy偶ki p艂ac.

Andrzej Stachura, przewodnicz膮cy „S” w Bombardier Transportation podkre艣la, 偶e wolne dni zostan膮 odpracowane przez za艂og臋 w soboty we wrze艣niu. – Zdajemy sobie spraw臋 z tego, 偶e nie jest to idealne rozwi膮zanie, ale ka偶de inne mog艂oby si臋 wi膮za膰 ze zwolnieniami lub obni偶eniem wynagrodze艅 – mówi szef zak艂adowej „S”. Jak podkre艣la, propozycja zmniejszenia wymiaru czasu pracy wysz艂a od pracodawcy. – Podczas rozmów musieli艣my wzi膮膰 pod uwag臋 trudn膮 sytuacj臋 firmy zwi膮zan膮 z epidemi膮 koronawirusa i spadkiem zamówie艅 – dodaje.

Umowa dotycz膮ca czasowego obni偶enia wymiaru czasu pracy obowi膮zuje w Bombardierze od 1 maja. W tym samym dniu wesz艂o te偶 w 偶ycie porozumienie dotycz膮ce podwy偶szenia p艂ac zasadniczych wszystkich pracowników spó艂ki o 4,5 proc. Zosta艂o ono wynegocjowane przez „Solidarno艣膰” z pracodawc膮 w grudniu zesz艂ego roku. – Mówi膮c szczerze, nie byli艣my pewni, czy w tej sytuacji nie trzeba b臋dzie renegocjowa膰 zapisów tego porozumienia, ale pracodawca poinformowa艂, 偶e wchodzi ono w 偶ycie. To pokazuje, 偶e czasem warto pój艣膰 na ust臋pstwa, a nasza wieloletnia wspó艂praca i wzajemne zaufanie, przynosz膮 efekty – podkre艣la Andrzej Stachura.

Bombardier Transportation jest cz臋艣ci膮 kanadyjskiego koncernu zajmuj膮cego si臋 produkcj膮 systemów oraz urz膮dze艅 sterowania i zabezpieczenia ruchu kolejowego. W Katowicach zatrudnia blisko 1000 pracowników.

www.solidarnosckatowice.pl / ak
Powr贸t na g贸r臋