Miejsca pracy w krakowskich MDK-ach uratowane!

Miejsca pracy w krakowskich MDK-ach uratowane! fot. Bogus艂aw 艢wierzowski

Miejsca pracy obronione! Po zdecydowanej krytyce - równie偶 ze strony NSZZ "Solidarno艣膰" - Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski wycofa艂 podczas 艣rodowego (29 .04) posiedzenia Rady Miasta Krakowa projekty uchwa艂 zak艂adaj膮cych likwidacj臋 mniejszych m艂odzie偶owych domów kultury i o艣rodków sportowych. Uratowano w ten sposób co najmniej kilkaset miejsc pracy. Problem mo偶e jednak powróci膰.

Zg艂oszony kilka dni temu przez Prezydenta Miasta Krakowa pomys艂 likwidacji mniejszych domów kultury i o艣rodków sportowych i po艂膮czenie ich z miejskimi instytucjami kultury wzbudzi艂 bardzo du偶e emocje i zrozumia艂e protesty zarówno rodziców, jak i pracowników tych instytucji oraz wi臋kszo艣ci samorz膮dowców. W ocenie dyrektorów placówek planowana reforma doprowadzi艂aby do likwidacji nawet kilkuste miejsc pracy.

Swój zdecydowany sprzeciw wyrazi艂a równie偶 NSZZ "Solidarno艣膰", do której nale偶y wielu pracowników przewidywanych do likwidacji o艣rodków. W pi艣mie skierowanym do Prezydenta Krakowa przez komisje NSZZ "Solidarno艣膰" pracowników o艣wiaty zwracaj膮 uwag臋, 偶e próbuje si臋 w ten sposób na zatrudnionych w tych instytucjach przerzuci膰 problemy bud偶etowe Krakowa, spowodowane pandemi膮 COVID-19. Dzieje si臋 tak, mimo i偶 miasto wobec ograniczenia funkcjonowania placówek edukacyjnych obecnie oszcz臋dza m.in. na mediach i innych kosztach zwi膮zanych z funkcjonowaniem tych instytucji. Agata 艁yko, przewodnicz膮ca Ma艂opolskiej Sekcji O艣wiaty NSZZ "Solidarno艣膰" przypomina, 偶e propozycja Prezydenta nie znajduje 偶adnego merytorycznego uzasadnienia: "Do pisma Solidarno艣ci do艂膮czyli艣my protokó艂 ze specjalnego posiedzenia krakowskiego okr膮g艂ego sto艂u edukacyjnego w 2012 r., na którym przy akceptacji równie偶 obecnych decydentów, sformu艂owano jednoznaczne wnioski dotycz膮ce konieczno艣ci utrzymania m艂odzie偶owych domów kultury i ich znaczenia dla lokalnych spo艂eczno艣ci. Od tego czasu nie wydarzy艂o si臋 nic, co mog艂oby t臋 ocen臋 zmieni膰".

Ostatecznie pod naporem krytycznych g艂osów Jacek Majchrowski wycofa艂 przygotowane na nadzwyczajn膮 Sesj臋 Rady Miasta Krakowa projekty uchwa艂. Rodzice i pracownicy mog膮 odetchn膮膰, przynajmniej na jaki艣 czas, bowiem na co zwraca uwag臋 Micha艂 Drewnicki (PiS)) wiceprzewodnicz膮cy rady miasta, sprawa nie jest jeszcze zako艅czona: "Jest to sukces przede wszystkim rodziców, a tak偶e nauczycieli, którzy pracuj膮 w tych placówkach. Temat nie jest jeszcze zamkni臋ty, gdy偶 sekretarz miasta w imieniu Prezydenta stwierdzi艂, 偶e ten temat na pewno powróci".

Region Ma艂opolska / Adam Gliksman

Powr贸t na g贸r臋