Nie dla wygaszania! Tak dla hutnictwa!

Nie dla wygaszania! Tak dla hutnictwa! fot.Rafa艂 W臋grzynowicz

Kilkaset osób protestowa艂o w poniedzia艂ek, 18 listopada br. przeciwko decyzji o czasowym wygaszeniu Wielkiego Pieca i Stalowni w krakowskim oddziale ArcelorMittal Poland. Wbrew wcze艣niejszym obietnicom zarz膮du firmy i nadziejom pracowników – oba wydzia艂y maj膮 stan膮膰 23 listopada. Czy to pocz膮tek ko艅ca hutnictwa w Krakowie i w Nowej Hucie?

Brama G艂ówna krakowskiego kombinatu niejedno widzia艂a w przesz艂o艣ci. By艂a 艣wiadkiem wielkich dni huty, jak i tych gorszych, gdy pracownicy protestowali, walcz膮c o przetrwanie huty, utrzymanie zatrudnienia, czy lepsze zarobki. Poniedzia艂kowy protest mia艂 wymiar szczególny – odbywa艂 si臋 bowiem w cieniu decyzji, która mo偶e zawa偶y膰 na przysz艂o艣ci krakowskiej huty. Kilkukrotnie zmieniana decyzja o czasowym wygaszeniu Wielkiego Pieca i Stalowni zapad艂a w minionym tygodniu, cho膰 jeszcze w wakacje AMP wycofa艂 si臋 z tego pomys艂u, zapewniaj膮c, 偶e znalaz艂 inne sposoby na przetrwanie gorszej koniunktury. Decyzja zarz膮du firmy mo偶e mie膰 katastrofalne skutki dla pracowników nie tylko huty, ale równie偶 firm z ni膮 wspó艂pracuj膮cych i kooperantów z ca艂ej Polski.

Nic zatem dziwnego, 偶e w poniedzia艂kowe popo艂udnie pod bram膮 huty pojawili si臋 nie tylko jej pracownicy, ale równie偶 m.in. przedstawiciele zak艂adów pracy z innych cz臋艣ci Ma艂opolski i 艢l膮ska. Prezydium Ma艂opolskiej „Solidarno艣ci” reprezentowali wiceprzewodnicz膮ca Anna Skólska oraz Ryszard Pietrzyk i Krzysztof Kotowicz.

Protestuj膮cy zablokowali skrzy偶owanie Alei Solidarno艣ci z ul. Ujastek, a przed bram膮 g艂ówn膮 rozwiesili transparent z napisem „Nie dla wygaszania wielkiego pieca i stalowni w Krakowie”.

W艂adys艂aw Kielian, przewodnicz膮cy hutniczej „Solidarno艣ci”, cho膰 nie ukrywa艂, 偶e sytuacja jest trudna, to podkre艣la艂, 偶e pracownicy huty musz膮 gwa艂townie zareagowa膰: „Nasza nadzieja nie ga艣nie. Wygaszenie Wielkiego Pieca mo偶e zapocz膮tkowa膰 katastrof臋 hutnictwa polskiego, bo to zmniejszy produkcj臋 stali. Nie przestaniemy protestowa膰”. Mniejsza produkcja stali w Nowej Hucie uderzy we wszystkie sektory powi膮zane z bran偶膮 hutnicz膮, w tym m.in. w górnictwo, które b臋dzie mia艂o mniejsze zamówienia na w臋giel i koks. St膮d obecno艣膰 na pikiecie w Nowej Hucie m.in. pracowników kopal艅 Jastrz臋bskiej Spó艂ki W臋glowej SA – KWK „Budryk” i KWK „So艣nica”.

Jaka艣 iskierka nadziei jednak jest. Hutnicy licz膮 na pomys艂 rz膮du. Dlatego te偶 ju偶 21 listopada, w czwartek organizuj膮 o godz. 12:00 pikiet臋 przed siedzib膮 Ma艂opolskiego Urz臋du Wojewódzkiego w Krakowie przy ul. Basztowej, na któr膮 zapraszaj膮 wszystkich, którym nie jest oboj臋tny los huty.

Region Ma艂opolska

Powr贸t na g贸r臋