W Biedronnce trwa referendum strajkowe!

NSZZ „Solidarno艣膰” z sieci marketów Biedronka 15 stycznia 2019 r. rozpocz臋艂a przeprowadzanie referendum strajkowego. Jednak w praktyce referendum realizowane jest poza sklepami, bo Jeronimo Martins Polska (w艂a艣ciciel sieci sklepów „Biedronka”) utrudnia zwi膮zkowcom procedur臋 dotycz膮c膮 referendum. Nie chce przekaza膰 im imiennej listy pracowników, gdy偶 zgodnie z prawem w referendum musi wzi膮膰 udzia艂 przynajmniej po艂owa osób zatrudnionych w Biedronce, aby Zwi膮zkowcy mogli og艂osi膰 strajk. Zwi膮zkowcy spraw臋 zg艂osili do prokuratury.

– Pracodawca post膮pi艂 niezgodnie z ustaw膮 o rozwi膮zywaniu sporów zbiorowych. Zwrócili艣my si臋 pisemnie o list臋 pracowników w celu przeprowadzania referendum, a dostali艣my tylko numery pracowników: bez imienia, nazwiska, lokalizacji placówki, w której pracuje –wyja艣nia Piotr Adamczak, przewodnicz膮cy komisji zak艂adowej NSZZ „Solidarno艣膰” w Jeronimo Martins. Adamczak podkre艣la równie偶, 偶e Zwi膮zkowcy przeszli przez wszystkie etapy sporu zbiorowego, czyli by艂y i rokowania i mediacje. Niestety rozmowy z inicjatywy pracodawcy zosta艂y zako艅czone.

– My jako zwi膮zek chcieli艣my dalej prowadzi膰 dialog i szuka膰 porozumienia. Pracodawca mówi „nie, bo nie”. Nie chce prowadzi膰 z nami rozmów i nie interesuje go rozwi膮zanie problemu 67 tysi臋cy pracowników, a teraz jest zdziwiony, 偶e my realizujemy trzeci etap, 偶e chcemy przeprowadzi膰 referendum strajkowe. „Solidarno艣膰” dzia艂 zgodnie z przepisami – dodaje Adamczak.

Zwi膮zkowcy nie walcz膮 o wy偶sze zarobki, lecz o popraw臋 warunków pracy, w szczególno艣ci chc膮 zwi臋kszenia zatrudnienia i zmniejszenia liczby zada艅 przypadaj膮cych na pracownika, zapewnienia ochrony w placówkach handlowych w godzinach wieczornych, poprawy zasad magazynowania, tak aby by艂y zgodne z przepisami BHP. W wielu przypadkach stra偶 po偶arna interweniowa艂a, bo w sklepach nie przestrzegane s膮 przepisy przeciw po偶arowe i warunki pracy (np. w pomieszczeniach pracy s膮 zbyt wysokie temperatury).

Zwi膮zkowcy domagaj膮 si臋 równie偶 uwzgl臋dnienia sposobu premiowania w regulaminie wynagrodze艅, ustalenia zasad rozliczania delegacji. Chc膮 aby kszta艂t wewn臋trznych przepisów by艂 uzgadniany ze zwi膮zkami zawodowymi. Zale偶y im na skróceniu godzin pracy w soboty i inne dni poprzedzaj膮ce dni wolne od handlu, oraz aby pracodawca podpisa艂 z nimi porozumienie o zadaniach dzia艂ania zwi膮zków zawodowych na terenie zak艂adu. Domagaj膮 si臋 zrównania pensji pracowników niezale偶nie od lokalizacji sklepu. Lista postulatów jest d艂uga. O wszystkich mo偶na by rozmawia膰 z pracodawc膮, ale ten nie jest zainteresowany negocjacjami z pracownikami. Zwi膮zkowcy nie mog膮 te偶 wyartyku艂owa膰 swoich postulatów w formie strajku, gdy偶 pracodawca nie chce przekaza膰 listy pracowników zwi膮zkowcom, aby mogli przeprowadzi膰 referendum w sprawie strajku.

Na terenie Polski funkcjonuje oko艂o 3 tys. sklepów sieci „Biedronka”. Pracuje w nich oko艂o 67 tys. osób. Aby strajk by艂 legalny, w referendum musi wzi膮膰 udzia艂 40 tys. osób. Oficjalnie referendum ma potrwa膰 do 30 kwietnia 2019 r.

Siedziba Jeronimo Martins Polska znajduje si臋 w Kostrzynie (Wielkopolska), dlatego NSZZ „Solidarno艣膰” w „Biedronce” skierowa艂 spraw臋 do prokuratury rejonowej we Wrze艣ni. Ta z kolei odes艂a艂a akta do prokuratury warszawskiej.

W Polsce dzia艂alno艣膰 zwi膮zków zawodowych jest chroniona przez art. 12 i 59 Konstytucji RP. Zwi膮zkowcy nie rezygnuj膮 wi臋c z referendum.

– Zainteresowanie pracowników jest bardzo du偶e. Pytaj膮, kiedy do nich dotrzemy. Do czasu wyja艣nienia sprawy pracownicy b臋d膮 mogli g艂osowa膰 np. w biurach regionów i oddzia艂ów „Solidarno艣ci”,. Oprócz tego mamy urny ruchome i ustawiamy si臋 z nimi przed sklepami i biurami firmy. To ogromne przedsi臋wzi臋cie i du偶y wk艂ad pracy – mówi Piotr Adamczak.

W g艂osowaniu bior膮 udzia艂 wszyscy pracownicy Jeronimo Martins Polska S.A. Urny stoj膮 ju偶 w kilku miejscach na terenie Wielkopolski (Pozna艅, Pi艂a, Leszno), w Regionie 艁ódzkim. Mo偶na tam g艂osowa膰 od poniedzia艂ku do pi膮tku w godzinach 8(9) –(15)16. W siedzibie Zarz膮du Regionu Gda艅skiego przy ul. Wa艂y Piastowskie 24 w Gda艅sku referendum rozpocznie si臋 28 stycznia.

www.solidarnosc.gda.pl / (mig)

Powr贸t na g贸r臋