Grudniowe obchody w Szczecinie

Jak co roku, 17 grudnia, Szczecin uczci艂 ofiary masakry z 1970 roku. Uroczysto艣ci, których g艂ównym organizatorem by艂 Zarz膮d Regionu NSZZ „Solidarno艣膰” Pomorza Zachodniego, odby艂y si臋 pod bram膮 stoczni i na placu Solidarno艣ci.

Pierwszym akcentem obchodów by艂a msza 艣wi臋ta w ko艣ciele 艣w. Stanis艂awa Kostki. Po niej uroczysto艣ci przenios艂y si臋 pod bram臋 stoczni. Go艣ci powita艂 tam przewodnicz膮cy Mieczys艂aw Jurek. Nast臋pnie list od prezydenta Andrzeja Dudy odczyta艂a minister Halina Szyma艅ska, a od premiera Mateusza Morawieckiego- wojewoda Tomasz Hinc. Swoje przemówienie wyg艂osi艂 równie偶 Piotr Krzystek, prezydent Szczecina. Po cz臋艣ci oficjalnej, delegacje z艂o偶y艂y kwiaty pod tablic膮 upami臋tniaj膮c膮 wydarzenia grudniowe.

Kolejnym punktem obchodów by艂 przemarsz tras膮 historycznej robotniczej rewolty. Niesione by艂y krzy偶e z nazwiskami ofiar Grudnia’70. Pochód zako艅czy艂a uroczysto艣膰 na placu Solidarno艣ci i z艂o偶enie kwiatów pod pomnikiem Anio艂a Wolno艣ci.

www.solidarnosc.szczecin.pl

Powr贸t na g贸r臋