Referendum w Aweco zawieszone

W tyskiej spó艂ce Aweco Polska Appliance 22 listopada mia艂o rozpocz膮膰 si臋 referendum strajkowe, jednak decyzja o jego rozpocz臋ciu zosta艂a zawieszona. W ocenie zwi膮zkowców pracodawca celowo utrudnia przeprowadzenie g艂osowania. Zamierzaj膮  powiadomi膰 o tej sprawie prokuratur臋.

Referendum strajkowe mia艂o rozpocz膮膰 si臋 o godz. 9.00.  Urny do g艂osowania mia艂y znajdowa膰 si臋 w zak艂adowych sto艂ówkach, aby zapewni膰 wszystkim pracownikom swobodn膮 mo偶liwo艣膰 udzia艂u w referendum. – Jednak dzi艣 rano otrzymali艣my od pracodawcy pismo, w którym poinformowa艂, 偶e  nie wyra偶a zgody na zorganizowanie referendum na sto艂ówkach i wyznaczy艂 nam pomieszczenie s膮siaduj膮ce z biurem dyrektora. W tej sytuacji podj臋li艣my decyzj臋 o wstrzymaniu rozpocz臋cia referendum – mówi Grzegorz Zmuda, przewodnicz膮cy mi臋dzyzak艂adowej Solidarno艣ci w Nexteer Automotive Poland, która zakresem dzia艂alno艣ci obejmuje spó艂k臋 Aweco Polska Appliance. - W naszej ocenie post臋powanie pracodawcy to celowe utrudnianie prowadzenia sporu zbiorowego, którego jednym z elementów jest referendum strajkowe. Jeszcze dzi艣 powiadomimy o tej sprawie Prokuratur臋 Rejonow膮 w Tychach – podkre艣la przewodnicz膮cy.

Aby referendum strajkowe by艂o wa偶ne, musi w nim wzi膮膰 udzia艂 co najmniej po艂owa uprawnionych pracowników. Zdaniem zwi膮zkowców pracodawca zmieniaj膮c w ostatniej chwili miejsce g艂osowania, próbuje wp艂yn膮膰 na obni偶enie frekwencji. - Nieprzypadkowo te偶 miejsce g艂osowania zosta艂o wyznaczone obok biura dyrektora, co mo偶e dodatkowo zniech臋ci膰 pracowników do udzia艂u w referendum – wskazuje Grzegorz Zmuda.

Solidarno艣膰 w  Aweco domaga si臋 podwy偶ek p艂ac zasadniczych wszystkich pracowników firmy o 500 z艂. Jak wskazuj膮 zwi膮zkowcy, zarobki w tyskiej spó艂ce s膮 bardzo niskie. Wynagrodzenia zasadnicze wszystkich pracowników dzia艂ów produkcyjnych s膮 równe p艂acy minimalnej i wynosz膮 2100 z艂 brutto.

Oprócz wzrostu p艂ac Solidarno艣膰 domaga si臋 m.in. zwi臋kszenia dodatku za prac臋 w godzinach nocnych, wprowadzenia jednomiesi臋cznego okresu rozliczeniowego czasu pracy, ograniczenia mo偶liwo艣ci dokonywania zmian w harmonogramach czasu pracy oraz zmiany zapisów w regulaminie Zak艂adowego Funduszu 艢wiadcze艅 Socjalnych.

Spór zbiorowy w tyskim Aweco Polska Appliance trwa od zesz艂ego roku. Dotychczasowe negocjacje pomi臋dzy Solidarno艣ci膮 i zarz膮dem firmy oraz mediacje z udzia艂em mediatora wyznaczonego przez resort pracy, nie przynios艂y porozumienia.

Spó艂ka Aweco Polska Appliance zajmuje si臋 produkcj膮 komponentów do samochodów i sprz臋tu AGD. Firma zatrudnia ok. 800 pracowników.

www.solidarnosckatowice.pl

Powr贸t na g贸r臋