Sp贸r zbiorowy w Bitronie

Podniesienie stawki godzinowej pracowników produkcyjnych o 5 z艂 – to najwa偶niejszy postulat przedstawiony pracodawcy przez Solidarno艣膰 dzia艂aj膮c膮 w spó艂ce Bitron Poland w Sosnowcu. Zwi膮zkowcy domagaj膮 si臋 te偶 podwy偶szenia premii frekwencyjnej, a tak偶e wzrostu nagrody z okazji 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia i premii wakacyjnej.

W ocenie Izabeli B臋dkowskiej przewodnicz膮cej Solidarno艣ci w sosnowieckim Bitronie postulat dotycz膮cy podwy偶szenia stawek godzinowych pracowników produkcyjnych o 5 z艂 brutto nie jest wygórowany. – Spó艂ka ca艂y czas si臋 rozwija, realizowane s膮 nowe inwestycje. Nie przek艂ada si臋 to jednak na zarobki pracowników, 艣rednia p艂aca w firmie wynosi ok. 16 z艂 brutto za godzin臋 – mówi.

Jak informuje, pracodawca odrzuci艂 wszystkie postulaty strony zwi膮zkowej. Na pisma dotycz膮ce podwy偶ek wynagrodze艅 odpowiada艂 jedynie, 偶e w tym roku nie przewiduje 偶adnego wzrostu p艂ac. – Pracownicy s膮 zdeterminowani i z niecierpliwo艣ci膮 obserwuj膮 co b臋dzie dalej. Je偶eli teraz pracodawca nie zatrzyma ich podwy偶kami, to za jaki艣 czas zap艂aci za to ca艂y zak艂ad. Ci ludzie odejd膮 i trzeba b臋dzie zatrudni膰 nowe osoby, a z tym ju偶 jest problem, bo na rynku brakuje pracowników – zaznacza przewodnicz膮ca.

Poprzednie porozumienie dotycz膮ce podwy偶ek wynagrodze艅 podpisane zosta艂o w zak艂adzie w lutym ubieg艂ego roku i mia艂o obowi膮zywa膰 do czerwca tego roku. Wówczas zwi膮zkowcy wynegocjowali podwy偶ki wynosz膮ce 2,20 z艂 brutto za godzin臋 pracy. – Zarz膮d spó艂ki wiedzia艂, 偶e dokument wygasa z ko艅cem czerwca, a mimo to planuj膮c bud偶et, nie przewidzia艂 pieni臋dzy na wzrost p艂ac – mówi Izabela B臋dkowska.

Solidarno艣膰 domaga si臋 tak偶e podniesienia premii frekwencyjnej z 350 do 400 z艂 brutto, podwy偶szenia premii wakacyjnej z 1700 do 2000 z艂 brutto oraz wzrostu premii z okazji 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia z 1400 do 1600 z艂. Jeden ze zg艂oszonych postulatów dotyczy dofinansowania posi艂ków, które pracownicy mog膮 kupi膰 w zak艂adowej sto艂ówce. Zwi膮zkowcy proponuj膮, by dofinansowanie do takiego posi艂ku wynios艂o 7 z艂. Strona zwi膮zkowa domaga si臋 tak偶e ograniczenia w zak艂adzie mo偶liwo艣ci stosowania umów na czas okre艣lony. Zwi膮zkowcy chc膮, by na jednej lub 艂膮cznie kilku umowach na czas okre艣lony pracownik nie móg艂 by膰 zatrudniony d艂u偶ej ni偶 przez 18 miesi臋cy.

Zgodnie z ustaw膮 o rozwi膮zywaniu sporów zbiorowych pracodawca jest zobowi膮zany do rozpocz臋cia rokowa艅 ze zwi膮zkami zawodowymi na temat zg艂oszonych przez nie postulatów. Je偶eli te rozmowy nie przynios膮 porozumienia, kolejnym etapem s膮 rozmowy z udzia艂em mediatora wyznaczonego przez resort pracy. Fiasko mediacji otwiera organizacjom zwi膮zkowym drog臋 do przeprowadzenia referendum strajkowego w艣ród za艂ogi i rozpocz臋cia akcji strajkowej.

Sosnowiecka spó艂ka Bitron Poland zajmuje si臋 produkcj膮 podzespo艂ów do samochodów. W firmie powstaj膮 te偶 komponenty do sprz臋tu AGD oraz elementy do systemów ogrzewania, klimatyzacji i wentylacji. Firma zatrudnia ok. 870 pracowników, do Solidarno艣ci nale偶y blisko 400 osób. Pracownicy produkcyjni stanowi膮 ok. 80 proc. za艂ogi.

www.solidarnosc.katowice.pl / aga

Powr贸t na g贸r臋