36. Pielgrzymka Ludzi Pracy

Pielgrzymka mia艂a charakter szczególny, odbywa艂a si臋 bowiem w roku stulecia odzyskania przez Polsk臋 niepodleg艂o艣ci. Organizatorem wydarzenia by艂 Zarz膮d Regionu NSZZ Solidarno艣膰 Pomorza Zachodniego. Patronat honorowy nad pielgrzymk膮 obj膮艂 Prezydent RP Andrzej Duda.

Pielgrzymka rozpocz臋艂a si臋 od z艂o偶enia kwiatów pod pomnikiem ks. Jerzego Popie艂uszki. Wieczorem zagra艂a M艂odzie偶owa Orkiestra D臋ta 艁obeskiego Domu Kultury. O 19 Jego Ekscelencja ks. abp Andrzej Dzi臋ga odprawi艂 Msz臋 艢w. na szczycie. O 21 odby艂 si臋 Apel Jasnogórski w Kaplicy Cudownego Obrazu, a nast臋pnie Droga Krzy偶owa.

Pocz膮tki Pielgrzymki Ludzi Pracy si臋gaj膮 roku 1982, gdy na Jasn膮 Gór臋 udali si臋 pracownicy Huty Warszawa wraz ze swoim duszpasterzem, ksi臋dzem Jerzym Popie艂uszk膮, dzisiejszym b艂ogos艂awionym. Pó藕niej ju偶 ka偶dego roku, w po艂owie wrze艣nia, 艣wiat ludzi pracy spotyka艂 si臋 w Cz臋stochowie, by tam wspólnie zawierza膰 swoje najtrudniejsze sprawy Matce Bo偶ej. Naturalnym organizatorem tego wyj膮tkowego wydarzenia sta艂 si臋 i jest do dzisiaj NSZZ Solidarno艣膰.

Ka偶dego roku, Pielgrzymk臋 Ludzi Pracy organizuje inny region naszego zwi膮zku. Tradycj膮 jest równie偶 peregrynacja obrazu Matki Boskiej Robotników „Solidarno艣ci”, przygotowuj膮ca duchowo uczestników pielgrzymki. W regionie zachodniopomorskim, obraz odwiedzi艂 rekordow膮 liczb臋 53 parafii. We wrze艣niowej mszy, podczas której diecezja szczeci艅sko-kamie艅ska po偶egna艂a wizerunek Maryi, udzia艂 wzi臋li Duszpasterze Ludzi Pracy z ca艂ego kraju. Ksi臋偶a go艣cili kilka dni w Szczecinie, bior膮c udzia艂 w uroczysto艣ciach zwi膮zanych z pielgrzymk膮 i peregrynacj膮.

www.tysol.pl

Powr贸t na g贸r臋