Stan rynku pracy w sierpniu br.: umiarkowany optymizm

44,4 tys. – tyle osób poszukuj膮cych pracy by艂o zarejestrowanych w woj. pomorskim. W stosunku do lipca 2018 r. odnotowano wi臋c wzrost liczby zarejestrowanych bezrobotnych o 1,1 proc. (tj. o oko艂o pi臋膰set osób).

Wzrost liczby bezrobotnych odnotowano w czternastu powiatach województwa pomorskiego. Najwi臋kszy wyst膮pi艂 w powiecie l臋borskim o 4,7% (tj.o 68 osób).Spadek liczby bezrobotnych wyst膮pi艂 w sze艣ciu powiatach. Najwi臋kszy w powiecie chojnickim o 3 % (tj. o 94osoby).

Optymistyczne jest, i偶 liczba bezrobotnych w ko艅cu sierpnia br. by艂a ni偶sza ni偶 ta przed rokiem o 13,6% (tj. o 7 tys. osób).

W Pomorskiem  w sierpniu br. stopa bezrobocia wzros艂a o 0,1 pkt. proc., natomiast w pozosta艂ych województwach utrzyma艂a ten sam poziom. W naszym województwie wynios艂a ona 4,9 % i by艂a ni偶sza od krajowej 艣redniej.

W skali ca艂ego kraju stopa bezrobocia by艂a na poziomie 5,8%, a 959,5 tys. wynios艂a liczba zarejestrowanych bezrobotnych. W odniesieniu do poprzedniego miesi膮ca stopa bezrobocia w kraju spad艂a o 0,1 pkt. proc., a w porównaniu do sierpnia 2017 r. by艂a ni偶sza o 1,2 proc. Liczba bezrobotnych w kraju w ko艅cu sierpnia br. by艂a ni偶sza ni偶 przed rokiem o 15,5% (tj. o 176,6 tys. osób)

W sierpniu br. 129,3 tys. wynios艂a liczba zg艂oszonych wolnych miejsc pracy i miejsc aktywizacji zawodowej w ca艂ym kraju. W porównaniu do lipca br. odnotowano ich spadek o 0,8% (tj.o 1 tys. ofert).

W woj. pomorskim wzrost liczby wolnych miejsc pracy w odniesieniu do lipca2018 r. wyst膮pi艂 w czternastu powiatach, najwi臋kszy w powiecie puckim o 107,9% (tj. o 247miejsc), w powiecie s艂upskim o 97,8% (tj. o447) i w powiecie kwidzy艅skim o 84,4% (tj. o 227). Natomiast spadek ofert pracy odnotowano w sze艣ciu powiatach, najwi臋kszy w Sopocie o 47,2% (tj. o 83 oferty).

Dane opracowa艂 Wydzia艂 Pomorskiego Obserwatorium Rynku Pracy, Wojewódzki Urz膮d Pracy w Gda艅sku

www.solidarnosc.gda.pl / ASG

Powr贸t na g贸r臋