Porozumienie w sprawie zwolnie艅 grupowych w Comau Poland

Pracownicy zwalniani ze spó艂ki Comau Poland otrzymaj膮 odprawy, których wysoko艣膰 zostanie uzale偶niona od sta偶u pracy. Porozumienie w tej sprawie przedstawiciele organizacji zwi膮zkowych podpisali z pracodawc膮 26 stycznia. Dzie艅 wcze艣niej przed fabryk膮 Fiata w Tychach zorganizowana zosta艂a pikieta.

Comau Poland nale偶y do Grupy Fiat Chrysler Automobiles Poland. O likwidacji tej spó艂ki i zamiarze zwolnienia wszystkich zatrudnionych w niej pracowników zarz膮d FCA Poland poinformowa艂 organizacje zwi膮zkowe 10 stycznia. - Likwidacji Comau Poland nie da si臋 ju偶 zapobiec, ale podpisali艣my porozumienie gwarantuj膮ce zwalnianym pracownikom odprawy wy偶sze ni偶 proponowa艂 pracodawca – mówi Wanda Stró偶yk, przewodnicz膮ca Mi臋dzyzak艂adowej Organizacji Zwi膮zkowej NSZZ Solidarno艣膰 w FCA Poland.

Wysoko艣膰 odpraw uzale偶niona zostanie od sta偶u pracy. Pod uwag臋 b臋dzie brany tak偶e okres przepracowany w innych spó艂kach nale偶膮cych do Grupy FCA Poland a tak偶e w dawnej Fabryce Samochodów Ma艂olitra偶owych. Zgodnie z zapisami porozumienia pracownicy ze sta偶em pracy krótszym ni偶 5 lat dostan膮 odprawy w wysoko艣ci równej czterem miesi臋cznym wynagrodzeniom. Dla osób o sta偶u od 5 do 10 lat wysoko艣膰 odpraw wyniesie równowarto艣膰 pi臋ciu wynagrodze艅, od 10 do 25 lat – siedem. Wysoko艣膰 odprawy dla pracowników posiadaj膮cych sta偶 pracy od 25 do 40 lat b臋dzie równa dziewi臋ciu miesi臋cznym wynagrodzeniom, powy偶ej 40 lat – jedenastu. Dodatkowo osoby, które w tym roku powinny otrzyma膰 nagrod臋 jubileuszow膮, b臋d膮 mia艂y j膮 wyp艂acon膮.

Pojawi艂a si臋 te偶 szansa na zatrudnienie cz臋艣ci pracowników odchodz膮cych z Comau Poland w innych spó艂kach FCA. - W zale偶no艣ci od potrzeb FCA Poland i inne spó艂ki wchodz膮ce w sk艂ad Grupy b臋d膮 proponowa艂y niektórym osobom prac臋. B臋dzie to dotyczy艂o specjalistów, na których b臋dzie zapotrzebowanie. Pracownicy, którzy zdecyduj膮 si臋 na przej艣cie, nie dostan膮 odpraw, ale utrzymuj膮 dotychczasowe stawki wynagrodzenia, dodatki sta偶owe oraz prawo do nagród jubileuszowych – dodaje przewodnicz膮ca.

25 stycznia przed siedzib膮 fabryki Fiata w Tychach odby艂a si臋 pikieta w obronie pracowników tej spó艂ki, w której wzi臋艂o udzia艂 ok. 300 osób. Uczestnicy akcji protestacyjnej domagali si臋 m.in. zagwarantowania pracownikom Comau mo偶liwo艣ci pracy w innych spó艂kach FCA Poland. Uczestnicy protestu podkre艣lali równie偶, 偶e likwidacja tej spó艂ki to z艂y prognostyk dla przysz艂o艣ci wszystkich zak艂adów Grupy FCA w Polsce. Zwracali uwag臋, 偶e spó艂ka ta zajmuje si臋 przygotowywaniem linii do produkcji nowych modeli samochodów. W ich ocenie decyzja w艂adz FCA dotycz膮ca zamkni臋cia Comau mo偶e oznacza膰, 偶e w najbli偶szych latach koncern nie planuje 偶adnych inwestycji w naszym kraju. - Od pi臋ciu lat, czyli od momentu przeniesienia do W艂och produkcji Fiata Pandy, nie otrzymali艣my 偶adnego nowego modelu. Trudno mówi膰 o rozwoju fabryki, skoro zatrudnienie ca艂y czas spada. Jeszcze rok temu za艂oga FCA liczy艂a ok. 3300 osób, obecnie jest to ok. 2780 pracowników – mówi Wanda Stró偶yk.

Uczestnicy pikiety zwracali te偶 uwag臋 na problem niskich wynagrodze艅 w FCA Poland. W ci膮gu ostatnich kilku lat pracownicy fabryki otrzymali podwy偶k臋 tylko raz w 2011 roku, kiedy to ich p艂ace zasadnicze wzros艂y o 110 z艂 brutto.

www.solidarnosckatowice.pl

Powr贸t na g贸r臋