Kolejne porozumienie w ZUS

Wynagrodzenia zasadnicze wszystkich pracowników Zak艂adu Ubezpiecze艅 Spo艂ecznych wzrosn膮 o 150 z艂 brutto – wynika z porozumienia podpisanego 27 lipca przez pracodawc臋 i organizacje zwi膮zkowe. To ju偶 drugie podwy偶ki wynegocjowane w lipcu przez zwi膮zkowców z ZUS.

Podwy偶ki wejd膮 w 偶ycie 1 sierpnia. Jak informuje Damian Eksterowicz, przewodnicz膮cy Solidarno艣ci w ZUS w Chorzowie cz臋艣膰 pracowników otrzyma tak偶e podwy偶ki uznaniowe, o przyznaniu których zdecyduj膮 dyrektorzy poszczególnych oddzia艂ów wspólnie z przedstawicielami zwi膮zków zawodowych. Na ten cel przeznaczone zostan膮 艣rodki w wysoko艣ci 50 z艂 brutto w przeliczeniu na etat.

Porozumienie p艂acowe nie oznacza zako艅czenia sporu zbiorowego, który zwi膮zki zawodowe dzia艂aj膮ce w tej instytucji prowadz膮 z pracodawc膮 od czerwca tego roku. Strona zwi膮zkowa domaga si臋 m.in. podwy偶ek wynagrodze艅 w 艂膮cznej wysoko艣ci 700 z艂 brutto dla ka偶dego pracownika. Damian Eksterowicz podkre艣la, 偶e postulat ten w dalszym ci膮gu jest aktualny.

17 lipca reprezentanci zwi膮zków zawodowych podpisali z pracodawc膮 porozumienie, które zagwarantowa艂o pracownikom ZUS podwy偶szenie p艂ac zasadniczych o 150 z艂 brutto od 1 lipca. To oznacza, 偶e 艂膮cznie, na mocy obu zawartych porozumie艅, wynagrodzenia w tej instytucji wzrosn膮 o 300 z艂 brutto, a cz臋艣膰 pracowników dostanie tak偶e podwy偶ki uznaniowe. - Pracownicy widz膮, 偶e co艣 zacz臋艂o si臋 dzia膰, ale ich oczekiwania s膮 wi臋ksze. W Zak艂adzie Ubezpiecze艅 Spo艂ecznych nie by艂o podwy偶ek od 2009 roku – podkre艣la Damian Eksterowicz. Dodaje, 偶e wynagrodzenia wielu pracowników ZUS s膮 zbli偶one do poziomu p艂acy minimalnej.

Dalsze rozmowy przedstawicieli organizacji zwi膮zkowych i pracodawcy b臋d膮 prowadzone z udzia艂em mediatora wskazanego przez resort pracy. Oprócz wzrostu p艂ac zwi膮zkowcy domagaj膮 si臋 m.in. utrzymania obecnego poziomu zatrudnienia do ko艅ca marca przysz艂ego roku, niewprowadzania zmian do zasad funkcjonowania terenowych jednostek Zak艂adu Ubezpiecze艅 Spo艂ecznych oraz respektowania zapisów regulaminu pracy dotycz膮cych czasu pracy.

www.solidarnosckatowice.pl

Powr贸t na g贸r臋