Hutnicy z Legnicy oddali krew dla przychodni MCZ

Hutnicy z Legnicy oddali krew dla przychodni MCZ fot.W.Obremski
Prawie 22 litry krwi zebrano podczas „I hutniczej zbiórki krwi”. 25 osób zarejestrowa艂o si臋 jako potencjalni dawcy szpiku kostnego. Akcj臋 zorganizowa艂 klub honorowych dawców krwi dzia艂aj膮cy przy hucie.

Akcja zbiórki krwi i rejestracji potencjalnych dawców szpiku kostnego, odby艂a si臋 w czwartek na parkingu przed Domem Hutnika.Hutnicy w ten sposób postanowili wesprze膰 swoj膮 przychodni臋 przy Miedziowym Centrum Zdrowia.Ch臋膰 oddania 偶yciodajnego p艂ynu wyrazi艂y 53 osoby. Niestety, nie wszyscy mogli si臋 swoj膮 krwi膮 ze wzgl臋dów zdrowotnych podzieli膰. Ostatecznie krew odda艂o 48 dawców.

艁膮cznie zebrano jej ponad 21,5 litra. Podczas akcji 25 osób si臋 zarejestrowa艂o si臋 w bazie danych potencjalnych dawców szpiku kostnego. To z pewno艣ci膮 nie ostatnia akcja reaktywowanego kilka miesi臋cy temu klubu dawców krwi dzia艂aj膮cego przy hucie. Jego cz艂onkowie s膮 ch臋tni do pomocy. W listopadzie ubieg艂ego roku oddali krew dla 23-letniego m臋偶czyzny, który uleg艂 na terenie huty wypadkowi.

Jednym ze sponsorów akcji by艂a Komisja Zak艂adowa NSZZ „Solidarno艣膰” Huty Miedzi Legnicy.

Region Zag艂臋bie Miedziowe

Powr贸t na g贸r臋