Bezp艂atna komunikacja dla represjonowanych w Krakowie

Bezp艂atna komunikacja dla represjonowanych w Krakowie fot./en.sporvognsrejser.dk
Po m.in. Warszawie i Poznaniu Kraków do艂膮czy艂 do miast, w których represjonowani w okresie PRL b臋d膮 mogli korzysta膰 z bezp艂atnej komunikacji miejskiej. Radni miejscy podj臋li odpowiedni膮 uchwa艂臋 w 艣rod臋, 29 marca br.

Przypomnijmy, 偶e ustawa z dnia 20 marca 2015 r. o dzia艂aczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych wprowadzi艂a status dzia艂acza opozycji, czyli osoby, która w okresie od 1 stycznia 1956 r. do 4 czerwca 1989 r., 艂膮cznie przez co najmniej 12 miesi臋cy, prowadzi艂a w ramach struktur zorganizowanych lub we wspó艂pracy z nimi zagro偶on膮 odpowiedzialno艣ci膮 karn膮 dzia艂alno艣膰 na rzecz odzyskania przez Polsk臋 niepodleg艂o艣ci i suwerenno艣ci lub respektowania politycznych praw cz艂owieka w Polsce. Za osob臋 represjonowan膮 z powodów politycznych uwa偶a si臋 natomiast kogo艣, kto podlega艂 represjom w okresie od 1 stycznia 1956 r. do 31 lipca 1990 r. (a nie: do 4 czerwca 1989 r.).

Ustawa przewidzia艂a równie偶 formy wsparcia i pomocy dla dzia艂aczy znajduj膮cych si臋 w szczególnie trudnej sytuacji materialnej. Ich zakres i zasi臋g by艂y jednak na tyle ograniczone, 偶e ju偶 kilka miesi臋cy po uchwaleniu ustawy rozpocz臋to prace nad jej nowelizacj膮. Jej celem mia艂o by膰 m.in. podniesienie wysoko艣ci 艣wiadcze艅 pieni臋偶nych (do wysoko艣ci po艂owy najni偶szej emerytury), podwy偶szenie z 120% do 170% najni偶szej emerytury dochodu uprawniaj膮cego do otrzymania ww. 艣wiadczenia, wprowadzenie okresowej pomocy pieni臋偶nej w miejsce jednorazowej, itd. W nowelizacji jest równie偶 mowa o wprowadzeniu zni偶ek na przejazdy 艣rodkami komunikacji krajowej oraz o przyznaniu prawa pierwsze艅stwa do korzystania poza kolejno艣ci膮 ze 艣wiadcze艅 opieki zdrowotnej oraz us艂ug farmaceutycznych udzielanych w aptekach.

Powr贸t na g贸r臋