Nadgodziny zamiast podwy偶ek

W tyskiej fabryce Fiata coraz bardziej brakuje pracowników. Aby nad膮偶y膰 z produkcj膮, zak艂ad pracuje w soboty. W ocenie zak艂adowej Solidarno艣ci tylko podwy偶ki p艂ac mog膮 zahamowa膰 odp艂yw pracowników i przyci膮gn膮膰 nowych ch臋tnych do pracy.

24 marca zarz膮d Fiat Chrysler Automobiles Poland poinformowa艂 zwi膮zki zawodowe, 偶e planuje, aby wszystkie soboty w kwietniu i maju b臋d膮 dniami roboczymi. Wyst膮pi艂 równie偶 o zwi臋kszenie dopuszczalnego rocznego limitu godzin nadliczbowych do 400, gdy偶 ju偶 teraz znaczna cze艣膰 pracowników wyczerpa艂a przewidziany w Kodeksie pracy limit 150 nadgodzin w roku kalendarzowym. – W ostatnich miesi膮cach coraz cz臋艣ciej zdarza si臋, 偶e pracownicy zwalniaj膮 si臋 i szukaj膮 lepiej p艂atnego zaj臋cia. Pracodawca wprowadza robocze soboty z jednej strony, aby nad膮偶y膰 z produkcj膮, a z drugiej, 偶eby powstrzyma膰 odp艂yw pracowników, bo pracuj膮ce soboty to wy偶sze wynagrodzenia – mówi Wanda Stró偶yk, przewodnicz膮ca Solidarno艣ci w Fiat Chrysler Automobiles.

Solidarno艣膰 jako jedyny zwi膮zek zawodowy dzia艂aj膮cy w FCA wyst膮pi艂a do pracodawcy o przywrócenie specjalnego dodatku za prac臋 w godzinach nadliczbowych, który funkcjonowa艂 w fabryce jeszcze kilka lat temu. – Skoro pracodawca oczekuje od za艂ogi wzmo偶onego wysi艂ku, powinien jej to zrekompensowa膰. Kilka lat temu za ka偶d膮 przepracowan膮 sobot臋 pracownik otrzymywa艂 poza tym co jest zapisane w Zak艂adowym Uk艂adzie Zbiorowym Pracy dodatek, a za cztery robocze soboty z rz臋du dodatkowy p艂atny dzie艅 wolny. W naszej ocenie nale偶y wróci膰 do tych dobrych rozwi膮za艅 – zaznacza przewodnicz膮ca.

Powr贸t na g贸r臋