We Wroc艂awiu odnowili traktat o wiecznej przyjazni

We Wroc艂awiu odnowili traktat o wiecznej przyjazni fot. J.Wolniak
W oryginalny, ale i zarazem uroczysty sposób uczczono 550-lecie podpisania traktatu o wiecznej przyja藕ni pomi臋dzy Namys艂owem a Wroc艂awiem.

Najpierw na reprezentatywnym deptaku na ul. 艢widnickiej ods艂oni臋to wystaw臋 dokumentuj膮c膮 historyczne i najnowsze dzieje, a potem przed Ratuszem stra偶nicy miejscy wci膮gn臋li flagi przyjaznych sobie miast. W Sali sesyjnej Rady Miasta rozpocz臋艂a si臋 sesja, w której na pocz膮tku zaprezentowano okoliczno艣ciowy film o dziejach Namys艂owa. By艂y wyst膮pienia obu w艂odarzy miast – Prezydenta Wroc艂awia Rafa艂a Dutkiewicza i burmistrza Namys艂owa Juliana Kruszy艅skiego. Wiele mówiono o zwi膮zkach 艂膮cz膮cych oba miasta, chocia偶 dzisiaj Namys艂ów przynale偶y administracyjnie do województwa opolskiego.

Wa偶nym elementem, który przybli偶a艂 przez ostatnie lata Wroc艂aw i Namys艂ów by艂a i jest „Solidarno艣膰”. W uroczysto艣ciach uczestniczy艂 Józef Pionior (Honorowy Obywatel Namys艂owa) z ma艂偶onk膮 Mari膮, wspominaj膮c jak przed laty, w艂a艣nie w Namys艂owie brali konspiracyjny 艣lub.
W odnowieniu dalszej przyja藕ni mi臋dzy miastami bra艂 udzia艂 m.in. przewodnicz膮cy dolno艣l膮skiej „Solidarno艣ci” Kazimierz Kimso, Stefan Lech, Andrzej Tomczyk, Antoni Wójtowicz i liczna delegacja z Namys艂owa.

W trakcie Rady Miejskiej trwa艂a pikieta osób pod has艂em „Przesta艅cie germanizowa膰 Wroc艂aw”

Powr贸t na g贸r臋