Spotkanie u prezydenta

Formu艂a dialogu w Komisji Trójstronnej wyczerpa艂a si臋 – przyznali zarówno zwi膮zkowcy, jak i pracodawcy podczas spotkania w z Bronis艂awem Komorowskim w Pa艂acu Prezydenckim. Zwi膮zki zawodowe z艂o偶y艂y w艂asne propozycje zmian i zadeklarowa艂y kontynuowanie rozmów dwustronnych z pracodawcami. Pracodawcy z kolei zadeklarowali odniesienie si臋 do propozycji zwi膮zkowych.

- Prezydent by艂 zaskoczony wspóln膮 ocen膮 zwi膮zkowców i pracodawców na temat stanu dialogu spo艂ecznego i funkcjonowania Trójstronnej Komisji ds. Spo艂eczno-Gospodarczych – powiedzia艂 po spotkaniu szef „Solidarno艣ci” Piotr Duda. - Tak jak zaskoczeni byli pracodawcy, 偶e przyszli艣my z gotowymi propozycjami zmian.

Pracodawcy, wyra偶aj膮c gotowo艣膰 do kolejnego spotkania, zapowiedzieli, 偶e odnios膮 si臋 do zwi膮zkowych propozycji. Przewodnicz膮cy Duda zwróci艂 si臋 równie偶 do prezydenta, aby by艂 bardziej otwarty na argumenty zwi膮zków zawodowych, zanim podpisze jak膮艣 ustaw臋. Przypomnia艂 prezydentowi, 偶e ju偶 kolejne podpisane przez niego ustawy zosta艂y przez „Solidarno艣膰” skutecznie zaskar偶one przed Trybuna艂em Konstytucyjnym, a nast臋pne czekaj膮 na rozpatrzenie. Na pytanie prezydenta, czy zwi膮zki zawodowe s膮 gotowe do rozmów na temat elastycznego czasu pracy, szef „S” powiedzia艂, 偶e tak, ale w rozmowach dwustronnych, a nie w formule Komisji Trójstronnej.

Spotkanie w Pa艂acu Prezydenckim odby艂o si臋 z inicjatywy prezydenta i jest konsekwencj膮 deklaracji z艂o偶onej przez Jana Lity艅skiego, reprezentuj膮cego podczas zwi膮zkowej konferencji „Dialog spo艂eczny – konieczne nowe otwarcie” - Kancelari臋 Prezydenta. Konferencja z udzia艂em m.in. by艂ych przewodnicz膮cych Komisji Trójstronnej odby艂a si臋 10 pa藕dziernika. Bronis艂aw Komorowski, cho膰 nie jest stron膮 dialogu postanowi艂 w艂膮czy膰 si臋 prace nad jego popraw膮. - Prezydent nie negocjuje i nie mediuje. Daje przestrze艅 do rozmowy – podkre艣la艂a po spotkaniu Irena Wóycicka. Minister zaznaczy艂a te偶, 偶e panuje zgoda i偶 dialog spo艂eczny w takiej formule nie przystaje do obecnych warunków spo艂eczno-gospodarczych i nale偶y go zmieni膰.
Zwi膮zkowcy domagaj膮 rzeczywistego dialogu i realnego wp艂ywu na najwa偶niejsze sprawy dotycz膮ce pracowników.

W spotkaniu wzi臋li udzia艂 szefowie najwi臋kszych zwi膮zków zawodowych: przewodnicz膮cy Solidarno艣ci Piotr Duda, szef Forum Zwi膮zków Zawodowych Tadeusz Chwa艂ka i przewodnicz膮cy OPZZ Jan Guz. Pracodawców reprezentowali prezes Zwi膮zku Rzemios艂a Polskiego Jerzy Bartnik, prezydent PKPP Lewiatan Henryka Bochniarz, prezydent Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Malinowski i przewodnicz膮cy Konwentu Business Centre Club Wojciech Warski.

Kancelari臋 Prezydenta reprezentowali Zast臋pca Szefa Kancelarii Prezydenta RP S艂awomir Rybicki, Sekretarz Stanu w KPRP Irena Wóycicka i szef Gabinetu Prezydenta Pawe艂 Lisiewicz.
Propozycje zmian, które zwi膮zkowcy przynie艣li na spotkanie z prezydentem, mo偶na znale藕膰 tutaj.

ml, mach, fot.m.偶egli艅ski

Powr贸t na g贸r臋