Prokurator odpowiada

Prokurator Generalny Andrzej Seremet odpowiedzia艂 na pismo przewodnicz膮cego KK NSZZ "Solidarno艣膰" Piotr Dudy, w sprawie przekazania w艂adzom Bia艂orusi informacji o prywatnym koncie bankowym Alesia Bialackiego, lidera opozycyjnej Wiasny.

Seremet poinformowa艂, 偶e w Prokuraturze Generalnej zosta艂o przeprowadzone post臋powanie s艂u偶bowe. Wobec osób, których dzia艂ania doprowadzi艂y do przekazania danych podj臋te zosta艂y konsekwencje natury s艂u偶bowej i kadrowej. "Poleci艂em równie偶 zbadanie dotychczasowej praktyki w zakresie wspó艂pracy prawnej z Republik膮 Bia艂oru艣, celem przyj臋cia rozwi膮za艅 o charakterze ogólnym"- napisa艂 Seremet.

- Odpowied藕 Prokuratora Generalnego jest satysfakcjonuj膮ca. Najwa偶niejsze jest, aby takie sytuacje wi臋cej nie mia艂y miejsca - podsumowuje Piotr Duda - Dzia艂acze opozycji demokratycznej nie mog膮 obawia膰 si臋,  偶e kraj o tak d艂ugiej historii walki o wolno艣膰 i demokracj臋 b臋dzie wspiera艂 re偶im 艁ukaszenki.

Dzia艂 Informacji KK

Powr贸t na g贸r臋