Co nas czeka w Nowym Roku?

Co nas czeka w Nowym Roku? fot.pixabay.com

Rok 2021 up艂ynie pod znakiem kontynuacji walki z pandemi膮 COVID-19. Ogólno艣wiatowa akcja szczepie艅, która w艂a艣nie si臋 rozpocz臋艂a powinna za kilka miesi臋cy spowodowa膰 normalizacj臋 sytuacji spo艂ecznej.

Nim to nast膮pi przez najbli偶sze miesi膮ce b臋dziemy w najwi臋kszym po zako艅czeniu transformacji ustrojowej kryzysie gospodarczym od 1991 roku. Rz膮d zapowiedzia艂 wprowadzenie nowych podatków. Dro偶sze b臋d膮 soki i napoje s艂odkie. Ustawa o podatku cukrowym wprowadza op艂aty sta艂膮 i zmienn膮. Op艂ata sta艂a to 50 gr za litr napoju z dodatkiem cukru lub substancji s艂odz膮cej i 10 gr za litr napoju z dodatkiem substancji aktywnej (kofeina lub tauryna), op艂ata zmienna to 5 gr za ka偶dy gram cukru powy偶ej 5 gram na 100 ml w przeliczeniu na litr napoju.

Podatek od „ma艂pek”, czyli dro偶szy alkohol wysokoprocentowy w butelkach o pojemno艣ci 300 ml, uderzy w drobnych „koneserów” trunków. To b臋dzie dodatkowe 25 z艂 od litra stuprocentowego alkoholu sprzedawanego w opakowaniach o obj臋to艣ci do 300 ml. Da to 1 z艂 podatku od 100 ml „ma艂pki” i 2 z艂 od 200 ml „ma艂pki” wódki. Nie jest to jednak towar powszechnej pierwszej potrzeby.

Od nowego roku spó艂ki komandytowe stan膮 si臋 podatnikami CIT, co ma to uszczelni膰 system podatkowy. Podatek od deszczu b臋dzie obowi膮zywa艂 w艂a艣cicieli nieruchomo艣ci, którzy zap艂ac膮 go w zale偶no艣ci od  powierzchni oraz urz膮dze艅 do magazynowania wody. Podniesiony zostanie o 5 z艂 górny próg podatku od psa (do 130,30 z艂 rocznie za jednego psa). Ekologiczne podatki b臋d膮 dotyczy艂y w臋gla oraz plastiku (od recyklingu). Wspomo偶emy media publiczne wy偶sz膮 stawk膮 abonamentu RTV.

Op艂ata „mocowa” od 2021 r. b臋dzie now膮 pozycj膮 w rachunku za energi臋 elektryczn膮. Ustawa o podatku od sprzeda偶y detalicznej wprowadzi podatek od handlu: 0,8 proc. od przychodu mi臋dzy 17 mln z艂 a 170 mln z艂 i 1,4 proc. od przychodu powy偶ej 170 mln z艂 miesi臋cznie.  Pieczywo, paliwo, pr膮d, konta w banku – to tylko niektóre produkty i us艂ugi, które mog膮 podro偶e膰 w 2021 roku. Do tego dochodz膮 nowe podatki i wzrost dotychczasowych danin. Jednak w najbli偶szych miesi膮cach spodziewane s膮 tak偶e obni偶ki.

Wy偶sze mog膮 by膰 te偶 podatki od nieruchomo艣ci, ustalane s膮 na podstawie stawek maksymalnych resortu finansów. Podatek od budynków mieszkalnych ma wynie艣膰 maksymalnie 0,85 z艂 od 1 m kw. powierzchni u偶ytkowej (obecnie 0,81 z艂). Granica podatku od budynków zwi膮zanych z prowadzeniem dzia艂alno艣ci gospodarczej osi膮gnie poziom 24,84 z艂 od 1 m kw (obecnie 23,90 z艂).

Niektóre produkty i us艂ugi potaniej膮 w stosunku do mijaj膮cego roku. Spodziewany jest niewielki spadek cen mi臋sa wieprzowego, jab艂ek i ziemniaków. Rachunki za gaz spadn膮 o 4,5 proc. Kurs z艂otego te偶 zapowiada si臋 na stabilny.  Na razie nie ma mowy (oprócz licznych postulatów) o wy偶szej kwocie wolnej od podatku.

www.solidarnosc.gda.pl

Powr贸t na g贸r臋