Razem z ZUS na rehabilitacj臋!

Ubezpieczeni, których stan zdrowia grozi utrat膮 zdolno艣ci do pracy mog膮 zwróci膰 si臋 do Zak艂adu Ubezpiecze艅 Spo艂ecznych o skierowanie na rehabilitacje lecznicz膮.

Program bezp艂atnej rehabilitacji skierowany jest do osób aktywnych zawodowo, które w wyniku przebytej choroby lub urazu s膮 zagro偶one utrat膮 zdolno艣ci do pracy. Chodzi o to, by zawczasu przeciwdzia艂a膰 pogarszaj膮cemu si臋 stanowi zdrowia.

O skierowanie mog膮 ubiega膰 si臋 pracuj膮cy zawodowo, a tak偶e Ci, którzy pobieraj膮 zasi艂ek chorobowy, 艣wiadczenie rehabilitacyjne lub okresow膮 rent臋 z tytu艂u niezdolno艣ci do pracy. W pierwszym pó艂roczu tego roku skorzysta艂o z programu by艂o blisko 39 tys. osób.

Wniosek o rehabilitacj臋 lecznicz膮 najlepiej z艂o偶y膰 na druku PR-4, który wype艂ni lekarz, u którego si臋 leczymy. Mo偶e on te偶 by膰 wystawiony na dowolnym formularzu. Lekarz mo偶e wystawi膰 wniosek o rehabilitacj臋 tak偶e na Platformie Us艂ug Elektronicznych ZUS.

Orzeczenie w sprawie rehabilitacji wydaje lekarz orzecznik ZUS po przeprowadzeniu badania, albo na podstawie zgromadzonej dokumentacji z leczenia.

ZUS kieruje na rehabilitacj臋 w systemie stacjonarnym, czyli obejmuj膮cym pobyt ca艂odobowy w o艣rodku rehabilitacyjnym w przypadku schorze艅: narz膮du ruchu, uk艂adu kr膮偶enia, uk艂adu oddechowego, psychosomatycznych, onkologicznych po leczeniu nowotworu gruczo艂u piersiowego, narz膮du g艂osu oraz o艣rodkowego uk艂adu nerwowego.

Na rehabilitacj臋 w systemie ambulatoryjnym mo偶na otrzyma膰 skierowanie w przypadku schorze艅 narz膮du ruchu oraz uk艂adu kr膮偶enia. Mo偶e ona te偶 obejmowa膰 monitorowanie telemedyczne.

Rehabilitacja trwa 24 dni, ale ordynator o艣rodka rehabilitacyjnego mo偶e j膮 wyd艂u偶y膰 albo skróci膰. Skierowany na takie leczenie nie ponosi 偶adnych kosztów zwi膮zanych kuracj膮, pobytem i dojazdem najta艅szym 艣rodkiem komunikacji publicznej. Nie musi tak偶e korzysta膰 z urlopu wypoczynkowego, bowiem lekarz wystawi na ten czas zwolnienie.

Program rehabilitacji leczniczej obejmuje ró偶ne form rehabilitacji fizycznej, fizykoterapii, rehabilitacji psychologicznej oraz edukacji zdrowotnej

ZUS nie ma w艂asnych o艣rodków rehabilitacyjnych. Zawiera umowy z o艣rodkami, które musz膮 spe艂ni膰 okre艣lone wymagania prawne, kadrowe, lokalowe i medyczne. O艣rodki zlokalizowane s膮 na terenie ca艂ej Polski, tak偶e miejscowo艣ciach uzdrowiskowych. Ich liczba zazwyczaj przekracza 90.

Rehabilitacja lecznicza w ramach prewencji rentowej ZUS przynosi wymierne efekty. W jej wyniku coraz wi臋cej osób odzyskuje zdrowie. Osoby, które uleg艂y nieszcz臋艣liwym wypadkom, po przebytych urazach i ci臋偶kich chorobach mog膮 kontynuowa膰 karier臋 zawodow膮.

Wi臋cej mo偶na dowiedzie膰 si臋 na stronie https://www.zus.pl/swiadczenia/prewencja-i-rehabilitacja

Regionalny rzecznik prasowy ZUS województwa pomorskiego
Krzysztof Cieszy艅ski
www.solidarnosc.gda.pl