Komisja Krajowa skieruje wniosek do Ministra Sprawiedliwo艣ci w sprawie krakowskiego Genpact fot.M.Lewandowski

Komisja Krajowa zwróci si臋 do Ministra Sprawiedliwo艣ci, Prokuratora Generalnego o nadzór nad sprawami dot. bezprawnego dyscyplinarnego zwolnienia trzech liderów „Solidarno艣ci” w krakowskim Genpact PL Sp. z o.o. W swoim stanowisku nazywa dzia艂ania zarz膮du Genpact antyzwi膮zkowymi.

Krakowski Genpact PL Sp. z o.o. to oddzia艂 pot臋偶nej mi臋dzynarodowej korporacji zajmuj膮cej si臋 globalnymi us艂ugami biznesowymi. W zesz艂ym tygodniu dyscyplinarnie zwolni艂 trzech liderów dzia艂aj膮cego tam zwi膮zku NSZZ „Solidarno艣膰”. Oficjalnym powodem zwolnienia by艂o rzekome naruszenie dobrego imienia pracodawcy, którego mieli si臋 dopu艣ci膰 udzielaj膮c wywiadu Dziennikowi Polskiemu.

Zwolnieni to Zbigniew Zysek przewodnicz膮cy, Karol Dwornik sekretarz organizacji, zak艂adowy SIP i przewodnicz膮cy Rady Pracowników oraz Krusztian Kovacs przewodnicz膮cy Komisji Krewizyjnej i cz艂onek Rady Pracowników. Wszyscy z racji pe艂nionych funkcji obj臋ci s膮 szczególn膮 ochron膮. Takie prawo daje dopiero prawomocny wyrok s膮du.

Zarz膮d Regionu Ma艂opolska NSZZ „Solidarno艣膰” w imieniu zwolnionych skierowa艂 skargi do G艂ównego Inspektora Pracy, do prokuratury i oczywi艣cie do s膮du pracy. Wsparcia udzieli te偶 Komisja Krajowa, która dzisiaj podczas posiedzenia w Jarno艂tówku przyj臋艂a stanowisko.

- Komisja Krajowa NSZZ „Solidarno艣膰” wyra偶a g艂臋bokie zaniepokojenie antyzwi膮zkowymi dzi艂aniami pracodawcy w Genpact PL Sp. z o.o. z siedzib膮 w Krakowie – czytamy w stanowisku.

Jednocze艣nie wspieraj膮c Region i zwolnionych liderów skieruje wnioski o nadzór do Ministra Sprawiedliwo艣ci.

- NSZZ „Solidarno艣膰” zwraca si臋 do Ministra Sprawiedliwo艣ci i Prokuratora Generalnego o nadzór nad wszystkimi dzia艂aniami jakie b臋d膮 prowadzone w zwi膮zku z naruszeniem praw w/w pracowników i kierowanej przez nich organizacji zwi膮zkowej – czytamy w konkluzji stanowiska.

Jak czytamy ze strony Genpact, korporacja jest liderem globalizacji us艂ug i technologii oraz pionierem w zakresie zarz膮dzania procesami biznesowymi dla firm na ca艂ym 艣wiecie. Zatrudnia ponad 77 000 osób w ponad 20 krajach, z kluczowymi biurami w Nowym Jorku, Palo Alto, Londynie i Delhi.

Organizacja „Solidarno艣ci” w krakowskim oddziale powsta艂a w sierpniu 2015 r.

ml

Powr贸t na g贸r臋