Srebrny maraton pod patronatem Prezydenta RP

Srebrny maraton pod patronatem Prezydenta RP fot.R.Ku藕ma

Ju偶 blisko 1000 osób z 30 krajów zapisa艂o si臋 na list臋 uczestników tegorocznego maratonu Solidarno艣ci. 25 Orlen Maraton Solidarno艣膰 odb臋dzie si臋 15 sierpnia 2019 roku na trasie Gdynia – Gda艅sk. Maraton „Solidarno艣ci” to nie tylko impreza sportowa. To tak偶e okazja do oddania ho艂du poleg艂ym stoczniowcom w Grudniu 1970 roku oraz strajkuj膮cym w Sierpniu 1980 roku. Inspiracj膮 dla maratonu byli kurierzy, którzy przenosili meldunki mi臋dzy stoczniami Gda艅ska i Gdyni, dlatego bieg prowadzi przez ca艂e Trójmiasto. W tym roku wystartuje ju偶 po raz 25 na królewskim dystansie pe艂nego maratonu – 42 kilometrów i 195 metrów.

– Pierwszy by艂 bieg w 1981 roku, od bramy stoczni w Gdyni do bramy stoczni w Gda艅sku – mówi艂 8 sierpnia br. podczas konferencji prasowej Roman Kuzimski, wiceprzewodnicz膮cy Regionu Gda艅skiego NSZZ „Solidarno艣膰”. – Nazywali艣my go Biegiem 艁膮czników, bo upami臋tnia艂 ludzi, którzy przenosili informacje i ulotki mi臋dzy trójmiejskimi stoczniami.

Inicjatorem Maratonu :Sierpie艅 80”, który pocz膮tkowo mia艂 dystans pó艂maratonu, by艂 Józef Kuczma. Pomys艂odawc膮 organizacji biegu na dystansie pe艂nego maratonu by艂 Kazimierz Zimny, biegacz, medalista olimpijski z Rzymu (1960) na dystansie 5000 m. Po raz pierwszy zawodnicy zmierzyli si臋 z dystansem marato艅skim w 1995 roku, a Kazimierz Zimny do dzi艣 jest dyrektorem imprezy. Szefem organizacyjnym jest Ma艂gorzata Le艣niewicz.

W roku 2019 po raz pierwszy maraton „Solidarno艣ci” patronatem obj膮艂 prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. Nowo艣ci膮 jest osobna klasyfikacja w ramach I Mistrzostw Polski dla cz艂onków NSZZ „Solidarno艣膰” kobiet i m臋偶czyzn. Cz艂onkowie NSZZ „Solidarno艣膰” oraz ci, którzy uko艅czyli wszystkie poprzednie Maratony „Solidarno艣ci” zwolnieni s膮 z op艂at. Osoby powy偶ej 60 lat uiszczaj膮 sta艂膮 op艂at臋 w kwocie 30 z艂otych po uprzednim zapisaniu si臋 na list臋 startow膮.

Biuro zawodów

13 i 14 sierpnia b臋dzie mie艣ci艂o si臋 w Gda艅sku – SALA BHP ul. Ks. Jerzego Popie艂uszki 6 obok Europejskiego Centrum Solidarno艣ci.

13.08.2019 r. – 11.00 – 19.00

14.08.2019 r. – 11.00 – 19.00

15 sierpnia w Gdyni – Gdy艅skie Centrum Sportu obok startu od Al. Marsza艂ka J. Pi艂sudskiego (teren boiska ).

Gdynia:

15.08.2019 r.  – 6.30 – 8.30

Wszelkie informacje na stronie internetowej Stowarzyszenia Maratonu „Solidarno艣膰”

www.maratongdansk.pl/

Powr贸t na g贸r臋