Wypadek w pracy. ZUS radzi co dalej?

Wypadek w pracy. ZUS radzi co dalej? fotolia.pl

Okres letni, czas 偶niw i szczyt sezonu gastronomicznego, niestety sprzyja wypadkom przy pracy. W niektórych bran偶ach wystarczy chwila, aby dosz艂o do wypadku. ZUS radzi co zrobi膰, gdy wypadek si臋 ju偶 stanie.

Jak podaje G艂ówny Urz膮d Statystyczny, w pierwszym kwartale tego roku w wypadkach przy pracy ucierpia艂o 15,8 tys. osób. Najwi臋cej w województwach: warmi艅sko-mazurskim, podlaskim i dolno艣l膮skim. Najmniej na Mazowszu, w Ma艂opolsce i na Podkarpaciu.

Najcz臋艣ciej wypadki maja miejsce w górnictwie, gospodarce komunalnej, rekultywacji, przetwórstwie oraz w… opiece zdrowotnej i pomocy spo艂ecznej. Najmniej zagro偶eni s膮 naukowcy oraz informatycy. 60 proc. wypadków spowodowanych jest nieprawid艂owym zachowaniem pracownika. Z powodu specyfiki pracy, cz臋艣ciej ulegaj膮 im m臋偶czy藕ni.

W woj. pomorskim, do ko艅ca kwietnia br. dosz艂o do 925 wypadków przy pracy. Zgin臋艂a jedna osoba.

Za wypadek przy pracy uznawane jest nag艂e zdarzenie wywo艂ane przyczyn膮 zewn臋trzn膮, którego efektem jest uraz lub 艣mier膰. Zdarzenie musi mie膰 zwi膮zek z prac膮.

Zak艂ad Ubezpiecze艅 Spo艂ecznych pomaga osobom poszkodowanym w wypadkach przy pracy. Warunek jest jeden, musz膮 mie膰 op艂acane sk艂adki na ubezpieczenie wypadkowe.

Na 艣wiadczenie mog膮 liczy膰 osoby zatrudnione na umow臋 o prac臋, prowadz膮ce dzia艂alno艣膰 gospodarcz膮 oraz zatrudnione na mocy umowy agencyjnej b膮d藕 umowy zlecenia. Osoba, która ulegnie wypadkowi w pracy mo偶e otrzyma膰 jednorazowe odszkodowanie, które w przypadku 艣mierci nale偶y si臋 tak偶e cz艂onkom rodziny ubezpieczonego, a tak偶e na rent臋 z tytu艂u niezdolno艣ci do pracy, rent臋 szkoleniow膮, rent臋 rodzinn膮 dla cz艂onków rodziny zmar艂ego ubezpieczonego lub rencisty oraz dodatek piel臋gnacyjny.

Kwota 艣wiadczenia zale偶y od wysoko艣ci zarobków i sta偶u pracy. W sytuacji zwyk艂ej renty, chory musi udowodni膰 pi臋cioletni okres sk艂adkowy i niesk艂adkowy, natomiast w przypadku rent wypadkowych 艣wiadczenie przys艂uguje nawet, gdy wypadek wydarzy si臋 w pierwszym dniu pracy.

Nale偶y pami臋ta膰, 偶e aby ubiega膰 si臋 o 艣wiadczenie wypadkowe trzeba z艂o偶y膰 wymagane dokumenty, m.in. protokó艂 ustalania okoliczno艣ci i przyczyn wypadku, który wystawia pracodawca. Je艣li oka偶e si臋, 偶e dokumenty s膮 niewystarczaj膮ce, ZUS b臋dzie móg艂 za偶膮da膰 dodatkowych wyja艣nie艅.

Osoby, które podejmuj膮 prac臋 „na czarno” albo na „umow臋 艣mieciow膮” cz臋sto nie zdaj膮 sobie sprawy z konsekwencji na jakie nara偶aj膮 siebie i swoj膮 rodzin臋. W razie nieszcz臋艣cia nie przys艂uguje im 偶adne 艣wiadczenie wypadkowe. W praktyce oznacza to, 偶e zostanie bez 艣rodków do 偶ycia i bez mo偶liwo艣ci podj臋cia pracy ze wzgl臋du na stan zdrowia.

Na podstawie informacji Krzysztofa Cieszy艅skiego, regionalnego rzecznika prasowego ZUS województwa pomorskiego – ASG

Powr贸t na g贸r臋