Uroczystości sierpniowe 2019

Uroczystości sierpniowe 2019 fot.P.Machnica

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” informuje, że odbyły się wstępne konsultacje ws. imprez, uroczystości w Regionie Gdańskim – związanych z obchodami (część z nich jest organizowana wspólnie z Komisją Krajową NSZZ „Solidarność” – to święto całego Związku):

39. rocznicy Sierpnia 1980 i powstania NSZZ „Solidarność”,

31. rocznicy strajków z maja i sierpnia 1988 r.,

31 sierpnia – Gdańsk, uroczystości główne – 39 rocznica strajków i powstania NSZZ „Solidarność”, 31 rocznica strajków z 1988 r.

godz. 12.00 – Uroczysta msza św. w bazylice św. Brygidy

godz. 14.00 – złożenie kwiatów koło Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej.

godz. 14.30 – sala BHP, Uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” (m. in.: wystąpienia gości, wręczenie stypendiów z Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność” w Gdańsku).

Planowane pozostałe uroczystości i obchody:

13 sierpnia – Gdańsk, plac Solidarności – W roku Anny Walentynowicz od 13 sierpnia do 9 września prezentacja na Placu Solidarności wystawy IPN Gdańsk „Anna Walentynowicz. Legenda Solidarności 1929-2010” (odp. Oddział IPN w Gdańsku),

14 sierpnia – Gdańsk – czwarte święto Sali BHP,

15 sierpnia – Gdynia – Gdańsk: Międzynarodowy Orlen Maraton Solidarności (start – godz. 10.00),

15 sierpnia – Gdańsk – począwszy od godz. 9.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, następnie pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego. Następnie pod pomnikiem Anny Walentynowicz. Godz. 12.00 – udział we mszy św. za Ojczyznę w bazylice Mariackiej (organizator: Stowarzyszenie Godność);

18 sierpnia – Gniewino-Strzebielinek, spotkanie członków Stowarzyszenia Strzebielinek, Złożenie kwiatów w byłym miejscu internowania w Strzebielinku, msza św., (Org. Stowarzyszenie Strzebielinek);

30 sierpnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. godz. 12.00. Uroczystość wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności połączona z dyskusją wokół 3 tomu „Encyklopedii Solidarności”,

30 sierpnia – Gdynia – godz. 18.00 – złożenie kwiatów przy pomniku Ofiar Grudnia ’70 przy rondzie Ofiar Grudnia 70 (przy przystanku SKM Gdynia Stocznia); Sala Koncertowa Zarządu Portu Gdynia /ul. Rotterdamska – Uroczysta gala wręczenia odznaczeń „Bohaterom Sierpnia 80 – Gdynia” oraz prezentacja VII tomu albumu „Ludzie Sierpnia ’80” – Kobiety Solidarności”;

31 sierpnia – godz. 9.00 – Gdynia – złożenie kwiatów pod pomnikiem na Placu Wolnej Polski (przy Urzędzie Miasta);

31 sierpnia – Gdańsk – godz. 10.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana; godz. 11.00 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz (organizator: Stowarzyszenie Godność);

1 września – Kościerzyna, godz. 9.30 – msza św. w kościele pw. Świętej Trójcy w rocznicę wydarzeń sierpniowych 1980 roku oraz Ofiar II wojny światowej (org. Oddział NSZZ „S” w Kościerzynie).

Przypominamy o „Liście Ludzi 1988 roku na Wybrzeżu”, która powstała w 2008 roku. Jest cały czas uzupełniana, są tam też postulaty oraz wykaz komitetów strajkowych. Wydana została także wówczas książka „W przededniu Wolnej Polski – młodzież pyta o strajki 1988 roku na Wybrzeżu (28 wywiadów) Więcej na str.: www.solidarnosc.gda.pl lub www.wojciechksiazek.wordpress.com

Katalog uroczystości i imprez nie jest jeszcze zamknięty.

www.solidarnosc.gda.pl