Globalny kryzys klimatyczny nie istnieje - James Taylor z Heartland Institute z USA fot.M.呕egli艅ski

Nie ma globalnego kryzysu klimatycznego, a walka z globalnym ociepleniem to manipulacja si艂, które dzia艂aj膮 na szkod臋 interesów zwyk艂ych obywateli, ich wolno艣ci i wolnego rynku - powiedzia艂 26 czerwca na posiedzeniu Komisji Krajowej NSZZ"S" odbywaj膮cym si臋 w Olsztynie ameryka艅ski ekspert James Taylor z Heartland Institute z USA.

James Taylor przedstawi艂 przekonywuj膮c膮 krytyk臋 g艂o艣nego i alarmuj膮cego raportu ONZ, z wnioskiem o nadchodz膮cym globalnym kryzysie klimatycznym. Z zestawienia kluczowych danych wynika, 偶e obecne zmiany klimatyczne po pierwsze nie s膮 tak drastyczne, jak twierdz膮 autorzy raportu. Po drugie - Ziemia przechodzi cyklicznie okresy cieplejszych i ch艂odniejszych temperatur. Po trzecie - fakty udowodnione historycznie 艣wiadcz膮, 偶e okresy cieplejsze s膮 o wiele bardziej przyjazne zarówno dla ludzko艣ci, jak i dla przyrody.

Zdaniem eksperta rygory administracyjne i finansowe oraz dekarbonizacja, maj膮ce ograniczy膰 emisj臋 CO2 jako przyczyn臋 ocieplenia klimatu s膮 niebezpieczne, hamuj膮 rozwój gospodarki i cywilizacji. To b臋d膮 jedyne skutki obecnej polityki klimatycznej ONZ i Unii Europejskiej.

James Taylor przebywa艂 w Polsce na zaproszenie Komisji Krajowej. Ameryka艅ski ekspert go艣ci艂 ju偶 w naszym kraju w czasie COP24 w Katowicach, a jego think-tank, Heartland Institute wspó艂pracuje z Solidarno艣ci膮 Sl膮sko-D膮browsk膮 na podstawie zawartego porozumienia.

Wywiad z J.Taylorem oraz obszern膮 relacj臋 z jego wyst膮pienia zamie艣cimy w 28 numerze Tygodnika Solidarno艣膰.

www.tysol.pl / Teresa Wójcik

Powr贸t na g贸r臋