Emerytury i renty. Waloryzacja w toku!

W ci膮gu miesi膮ca do emerytów i rencistów trafi blisko 8,5 mln listów z ZUS. Znajd膮 si臋 w nich informacj臋 o wysoko艣ci 艣wiadczenia po waloryzacji.

Ka偶dego roku w marcu Zak艂ad Ubezpiecze艅 Spo艂ecznych przeprowadza waloryzacj臋 emerytur i rent. Zwaloryzowane 艣wiadczenia s膮 wyp艂acane automatycznie w terminach, w których klienci standardowo otrzymuj膮 emerytur臋 lub rent臋.

Wkrótce wszyscy obj臋ci waloryzacj膮 otrzymaj膮 list z ZUS z informacj膮 o nowej wysoko艣ci 艣wiadczenia. Pierwszych 710 tys. listów wys艂ano 11 marca, ostatnie zostan膮 wys艂ane 12 kwietnia. 艁膮cznie, w ci膮gu miesi膮ca do emerytów, rencistów oraz osób na 艣wiadczeniach przedemerytalnych trafi prawie 8,5 mln listów.

Tegoroczna waloryzacja b臋dzie kwotowo-procentow膮. Jej procentowy wska藕nik wynosi 102,86. W tym roku jednak 艣wiadczenia wy偶sze ni偶 minimalne gwarantowane przez pa艅stwo wzrosn膮 nie mniej ni偶 o 70 z艂. Najni偶sza emerytura, renta z powodu ca艂kowitej niezdolno艣ci do pracy, renta socjalna i rodzinna wzros艂y do 1100 z艂, a renta z powodu cz臋艣ciowej niezdolno艣ci do pracy – do 825 z艂.  Waloryzacj膮 obj臋te s膮 艣wiadczenia wyp艂acane przed 1 marca.

Gda艅sk, 12 marca 2019 r.

Krzysztof Cieszy艅ski, Regionalny Rzecznik Prasowy ZUS województwa pomorskiego