Komisja Krajowa 偶egna Macieja Jankowskiego

Komisja Krajowa 偶egna Macieja Jankowskiego fot.Tygodnik Solidarno艣膰

Komisja Krajowa w Zielonej Górze po偶egna艂a Macieja Jankowskiego, który szefowa艂 Solidarno艣ci w Zielonej Górze przez 26 lat i który udaje si臋 na zwi膮zkow膮 emerytur臋. Przewodnicz膮cy Piotr Duda podkre艣li艂, 偶e Maciej Jankowski nie przestaje by膰 cz艂onkiem zwi膮zku.

Obecny na posiedzeniu Wojewoda Zielonogórski W艂adys艂aw Dajczak odczyta艂 list minister El偶biety Rafalskiej. Wskaza艂a ona, 偶e Maciej Jankowski w „S” by艂 od samego pocz膮tku, w czasach gdy rodzi艂 si臋 ten wielki ruch, a ówcze艣ni cz艂onkowie zwi膮zku nie wahali si臋 ryzykowa膰 karier zawodowych, zdrowia, a czasem i 偶ycia, aby walczy膰 o lepsz膮, woln膮 Polsk臋.

Na posiedzeniu obecne by艂y w艂adze lokalne. Janusz Kubicki, prezydent Zielonej Góry podkre艣li艂, 偶e dla Jankowskiego zawsze najwa偶niejsza by艂a ochrona pracowników i rozwój miasta Zielona Góra. Czes艂aw Fiedorowicz, przewodnicz膮cy lubuskiego sejmiku, wskaza艂 za艣, 偶e Solidarno艣膰 wyznacza dzi艣 prawdziwe standardy 偶ycia w Polsce. Fiedorowicz, zwi膮zany z PSL podkre艣li艂, 偶e Jankowski by艂 i zawsze b臋dzie dla niego autorytetem. „Bez twojej odwagi i m膮dro艣ci Województwo Lubuskie nigdy by nie powsta艂o” – zwróci艂 si臋 na koniec osobi艣cie do Macieja Jankowskiego.

Przemawia艂 równie偶 ks. pra艂at Eugeniusz Jankiewicz, który zadeklarowa艂, 偶e Solidarno艣膰 powinna by膰 g艂osem upominaj膮cym ka偶d膮 w艂adz臋, je艣li 艂amie prawa spo艂eczne. Ko艣ció艂 nadal b臋dzie wspiera艂 g艂os „S” je艣li b臋dzie potwierdzeniem odwiecznych warto艣ci duchowych i g艂osem sumienia, a tak偶e je艣li b臋dzie upomina膰 si臋 o prawa pracownicze.  Jankiewicz 偶yczy艂 te偶, aby patron „S”, m臋czennik prawdy, pobo偶nie uczy艂 i wspiera艂 Solidarno艣膰, aby ta by艂a or臋downikiem ducha prawdy i poszanowania praw ka偶dego cz艂owieka.

Wyra藕nie wzruszony uroczysto艣ci膮 Maciej Jankowski wskaza艂, 偶e ponad 26 lat pracowa艂, ale tak偶e przyja藕ni艂 si臋 z innymi cz艂onkami Solidarno艣ci. Te lata szybko min臋艂y, dlatego, 偶e cz艂onkowie Solidarno艣ci s膮 wspania艂ymi lud藕mi. „Dzi臋kuj臋, 偶e mia艂em zaszczyt i przyjemno艣膰 z wami wspó艂pracowa膰” - zako艅czy艂 Maciej Jankowski.

Powr贸t na g贸r臋