74. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego

74. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego www.prezydent.pl

1 sierpnia 1944 r., na rozkaz Komendanta G艂ównego AK gen. Tadeusza Komorowskiego "Bora" w Warszawie wybuch艂o powstanie. By艂a to najwi臋ksza akcja zbrojna podziemia w okupowanej przez Niemców Europie. O godz. 17.00  w Godzin臋 „W” Prezydent odda ho艂d Powsta艅com przy Pomniku Gloria Victis.

Godzina „W” by艂a formalnym pocz膮tkiem zrywu. 1 sierpnia 1944 roku do walki przyst膮pi艂o ok. 40-50 tys. powsta艅ców. Planowane na kilka dni, trwa艂o ponad dwa miesi膮ce. W czasie walk w Warszawie zgin臋艂o ok. 18 tys. powsta艅ców, a 25 tys. zosta艂o rannych. Straty w艣ród ludno艣ci cywilnej by艂y ogromne i wynosi艂y ok. 180 tys. zabitych. Pozosta艂ych przy 偶yciu mieszka艅ców Warszawy, ok. 500 tys., wyp臋dzono po powstaniu z miasta, które zosta艂o niemal ca艂kowicie spalone i zburzone.

Powstanie warszawskie by艂o wymierzone militarnie przeciw Niemcom, a politycznie przeciw ZSRR oraz podporz膮dkowanym mu polskim komunistom. Dowództwo AK planowa艂o samodzielnie wyzwoli膰 stolic臋 jeszcze przed wkroczeniem Armii Czerwonej, licz膮c, 偶e uda si臋 w ten sposób wzmocni膰 mi臋dzynarodow膮 pozycj臋 rz膮du RP na uchod藕stwie oraz powstrzyma膰 realizowany przez Stalina proces wasalizacji i sowietyzacji Polski. Po wybuchu powstania Armia Czerwona wstrzyma艂a ofensyw臋 na kierunku warszawskim, a radziecki dyktator konsekwentnie odmawia艂 udzielenia powstaniu powa偶niejszej pomocy. Wsparcie udzielone powsta艅com przez USA i Wielk膮 Brytani臋 mia艂o natomiast ograniczony charakter i nie wp艂yn臋艂o w sposób istotny na sytuacj臋 w Warszawie. W rezultacie s艂abo uzbrojone oddzia艂y powsta艅cze przez 63 dni prowadzi艂y samotn膮 walk臋 z przewa偶aj膮cymi si艂ami niemieckimi, zako艅czon膮 kapitulacj膮 3 pa藕dziernika 1944 roku.

藕ród艂o: prezydent.pl / wikipedia

Powr贸t na g贸r臋