XXIV ORLEN Maraton Solidarności - zapisy

Maraton 2016 Maraton 2016 fot.P.Glanert

15 sierpnia 2018 r. ulicami Trójmiasta pobiegną maratończycy w XXIV ORLEN Maraton „Solidarności”. Zapisy trwają.

Start w Gdyni przy pomniku Poległych Stoczniowców 1970, a meta na Głównym Mieście w Gdańsku. Po drodze bieg Skwerem Kościuszki i ulicą Świętojańską w Gdyni w kierunku Gdańska przez Sopot. Na tych, którzy ukończą wyjątkowy bieg, na mecie będą czekały piękne medale.

Na medalu (awers) znajdzie się trzymasztowy żaglowiec szkolny „Dar Pomorza”, żaglowiec zakupiony przez społeczeństwo Pomorza w 1929 dla Szkoły Morskiej w Gdyni, statek-muzeum. Na rewersie medalu będzie zaś możliwość wygrawerowania czasu, w jakim zawodnik pokonał dystans maratonu, jednego z ważnych międzynarodowych biegów maratońskich w Polsce. To także najbardziej międzynarodowy maraton w Polsce. Co ósmy z uczestnik rywalizacji w ub.r. to był zagraniczny biegacz.
Na razie jest zarejestrowanych 471 zawodników, w tym 89 kobiet. Do tej pory wśród zgłoszonych 13 zawodników pochodzi z Wielkiej Brytanii, 11 z Litwy, 10 z Niemiec. Są też m.in. zawodnicy ze Szwecji, USA, Rosji.

XXIV ORLEN Maraton „Solidarności” 15 sierpnia odbędzie się na podobnej trasie, jak rok temu. Nadal przebiegać będzie przy licznych trójmiejskich zabytkach oraz historycznych miejscach związanych z Grudniem ’70 i Sierpniem ’80, ale na przykład zamiast męczących podbiegów pojawią się nadmorskie odcinki.

W tym roku Biuro zawodów w dniach 13 i 14 sierpnia będzie mieściło się w Gdańsku – SALA BHP ul. Doki 1 obok Europejskiego Centrum Solidarności, a 15 sierpnia w Gdyni – Młodzieżowy Dom Kultury obok startu od Al. Marszałka J. Piłsudskiego

13.08.18 r – 11.00 – 19.00

14.08.18 r – 11.00 – 19.00

Gdynia :

15.08.18r – 6.30 – 8.30

Maraton „Solidarności” to nie tylko impreza sportowa. To także okazja do oddania hołdu poległym stoczniowcom w Grudniu 1970 roku oraz strajkującym w Sierpniu 1980 roku. Właśnie w nawiązaniu do dziesiątków kurierów, którzy przenosili meldunki między stoczniami Gdańska i Gdyni, bieg prowadzi przez całe Trójmiasto. W tym roku wystartuje już po raz 24. na królewskim dystansie pełnego maratonu – 42 kilometrów i 195 centymetrów. Tradycyjny jest dzień startu – 15 sierpnia. Mogą startować osoby, które ukończyły 18 lat.

Zapisy przyjmowane będą do dnia startu. Jednak warto, by nie czekać na ostatnią chwilę. Czym wcześniejsze zgłoszenie, tym niższa opłata startowa. Do 8 lipca zapłacimy 99 złotych, do 5 sierpnia – 119 zł, a akces uczestnictwa 14 i 15 sierpnia to wydatek 150 zł. Z opłat zwolnieni są członkowie „Solidarności” oraz ci, którzy ukończyli wszystkie poprzednie Maratony „Solidarności”. Osoby +60 lat uiszczają stałą opłatę w kwocie 30 złotych po uprzednim zapisaniu się na listę startową . Zapisy przyjmowane są tylko drogą on-line na stronie XXIV ORLEN Maratonu „Solidarności”

Maraton to tradycja i historia, ale także otwartość na nowe projekty i innowacje. Aby odpowiedzieć na stale rosnące zainteresowanie biegami na tym dystansie przez coraz większe rzesze amatorów, bardziej sprzyjająca będzie trasa na gdańskim odcinku, czyli tam, gdzie prowadzą ostatnie kilometry dystansu. Natomiast bez zmian pozostaje limit czasu. Na pokonanie trasy będzie maksymalnie pięć i pół godziny.

Trasa w tym kształcie otrzymała właśnie atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki (PZLA) i światowej federacji (IAAF) na pięć najbliższych lat.

Bieg rozpocznie się w tradycyjnym miejscu, wstać trzeba będzie o godzinę wcześniej niż to było w poprzednich edycjach. Start honorowy wyznaczono 15 sierpnia już o 9:00 pod pomnik Pamięci Ofiar Grudnia 70’ w Gdyni, a start ostry nastąpi pół godziny później obok Urzędu Miasta przy Al. Piłsudskiego.

Trasa na odcinku gdyńskim i sopockim jest identyczna jak w poprzednim roku. W Gdańsku tak samo pobiegniemy tylko do skrzyżowania Al. Zwycięstwa z u. Hallera przy Operze Bałtyckiej, choć i tutaj będą zmiany.

-  Od granicy Gdańska, czyli od skrzyżowania z ul. Czyżewskiego maratończycy biegną lewym pasem. Prawy pozostawiony będzie dla pojazdów. Tak będzie aż do skrętu w ul. Hallera. Tam biegniemy prawym pasem, następnie lewym pasem ulicami: Czarny Dwór , Dąbrowszczaków, Kołobrzeską, Chłopską, Pomorską, Kapliczną, Piastowską i z powrotem wbiegamy na Czarny Dwór, Hallera, Kliniczną ,Jana z Kolna, Narzędziowców , J. Popiełuszki gdzie zawodnicy przy historycznej Sali BHP zrobią nawrót i przez II Bramę Stoczni Gdańsk skierują się na Długi Targ. Meta będzie w tym samym miejscu, co w latach ubiegłych.

Przypomnijmy, że w sierpniu 1980 roku Sala BHP była centrum wielkiego strajku. Tu podpisano najważniejsze w 1980 roku „Porozumienia Sierpniowe”, dzięki którym narodził się Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność”.

Więcej na stronie: www.maratongdansk.pl