Czas do ko艅ca maja

W placówkach s艂u偶by zdrowia rozpocz臋艂y si臋 rozmowy przedstawicieli zwi膮zków zawodowych i pracodawców dotycz膮ce wzrostu wynagrodze艅 zagwarantowanego w tzw. ustawie podwy偶kowej.

Ustawa o sposobie ustalania najni偶szego wynagrodzenia zasadniczego pracowników wykonuj膮cych zawody medyczne zatrudnionych w podmiotach leczniczych wesz艂a w 偶ycie w zesz艂ym roku. Joanna Lukosek, wiceprzewodnicz膮ca Regionalnego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ Solidarno艣膰 w Katowicach zaznacza, 偶e zgodnie z jej zapisami wynagrodzenia zasadnicze pracowników wykonuj膮cych zawody medyczne powinny wzrosn膮膰 od 1 lipca tego roku. – Na podpisanie porozumie艅 pracodawcy i zwi膮zki maj膮 czas do 31 maja. Je偶eli do tego dnia w danej placówce nie uda si臋 doj艣膰 do porozumienia, wówczas pracodawca sam zdecyduje o wysoko艣ci podwy偶ek – mówi Joanna Lukosek.

Ustawa stanowi, 偶e najni偶sze wynagrodzenia zasadnicze pracowników medycznych b臋d膮 podwy偶szane stopniowo do ko艅ca 2021 roku. Pierwsze podwy偶ki wynikaj膮ce z zapisów ustawy pracownicy s艂u偶by zdrowia dostali z pocz膮tkiem lipca ubieg艂ego roku. Docelowa wysoko艣膰 minimalnych wynagrodze艅 w poszczególnych grupach zawodowych zosta艂a oszacowana przez resort zdrowia na podstawie m.in. prognozy przeci臋tnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej. Z oblicze艅 Ministerstwa Zdrowia wynika, 偶e do ko艅ca 2021 roku piel臋gniarka posiadaj膮ca wy偶sze wykszta艂cenie i specjalizacj臋 b臋dzie zarabia艂a co najmniej 5,3 tys. z艂 brutto, natomiast piel臋gniarka ze 艣rednim wykszta艂ceniem minimum 3,2 tys. z艂 brutto. Na podobnym poziomie, w zale偶no艣ci od posiadanego wykszta艂cenia, maj膮 si臋 kszta艂towa膰 wynagrodzenia m.in. farmaceutów, fizjoterapeutów oraz diagnostyków laboratoryjnych.

Zwi膮zkowcy z Solidarno艣ci w dalszym ci膮gu upominaj膮 si臋 o pracowników niemedycznych zatrudnionych w s艂u偶bie zdrowia, którzy zostali w ustawie pomini臋ci. Chodzi m.in. o sanitariuszy, sekretarki medyczne, rejestratorki oraz osoby zatrudnione w administracji i dzia艂ach technicznych. Pracownicy tych grup zawodowych w s艂u偶bie zdrowia zarabiaj膮 najmniej, a podwy偶ki zazwyczaj dostaj膮 tylko wtedy, gdy podnoszona jest p艂aca minimalna. Rozmowy z przedstawicielami resortu zdrowia Solidarno艣膰 rozpocz臋艂a praktycznie zaraz po wej艣ciu w 偶ycie ustawy. Projekt nowelizacji ustawy podwy偶kowej uwzgl臋dniaj膮cy pracowników niemedycznych zosta艂 przedstawiony stronie spo艂ecznej w lutym tego roku. W tej chwili zajmuje si臋 nim Komitet Sta艂y Rady Ministrów.

www.solidarnosckatowice.pl

Powr贸t na g贸r臋