Ostro偶nie z szerokim otwarciem rynku pracy

Do liberalizacji warunków wydawania zezwole艅 na prace cudzoziemców nale偶y podchodzi膰 z du偶膮 ostro偶no艣ci膮. Szerokie otwarcie rynku pracy na cudzoziemców mo偶e nie sprzyja膰 ochronie miejsc pracy polskich obywateli, szczególnie w sytuacji pogorszenia si臋 sytuacji gospodarczej – uwa偶a Prezydium Komisji Krajowej oceniaj膮c projekt rozporz膮dzenia dot. warunków wydawania zezwole艅.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarno艣膰” ma szereg zastrze偶e艅 do projektu nowelizacji rozporz膮dzenia zmieniaj膮cego rozporz膮dzenie ws. okre艣lenia przypadków, w których zezwolenie na prac臋 cudzoziemca jest wydawane bez wzgl臋du na szczególne warunki wydawania zezwole艅 na prac臋 cudzoziemców autorstwa Ministerstwa Pracy, Rodziny i Polityki Socjalnej.

Przede wszystkim Solidarno艣膰 oczekuje rozwi膮za艅 zapobiegaj膮cych powstawaniu dumpingu socjalnego, w tym szczególnie sta艂ego monitoringu warunków pracy i p艂acy w jakich zatrudniani s膮 cudzoziemcy. Nale偶y te偶 szczegó艂owo okre艣li膰 sposób dokonania wyboru zawodów opisanych w za艂膮czniku do projektu.

Prezydium KK zwraca te偶 uwag臋 na sprzeczno艣膰 pomi臋dzy dzia艂aniami rz膮du zmierzaj膮cymi do zatrzymania niektórych zawodów na polskim rynku pracy, np. lekarzy, czy piel臋gniarek, a stworzeniem konkurencji w postaci szerokiego nap艂ywu cudzoziemców pracuj膮cych w tych zawodach.

Dlatego – jak czytamy w opinii – nale偶y z du偶膮 ostro偶no艣ci膮 podej艣膰 do problemu zatrudniania cudzoziemców w Polsce.

NSZZ Solidarno艣膰 niezmiennie stoi na stanowisku, 偶e nie ma przeciwwskaza艅 do zatrudniania cudzoziemców w Polsce, pod warunkiem, 偶e b臋d膮 oni zatrudniani na tych samych zasadach co polscy pracownicy. A z tym jest du偶y problem. Bez wypracowania skutecznych mechanizmów przeciwdzia艂ania patologiom na rynku pracy, trudno takiemu dumpingowi si臋 przeciwstawi膰.

ml

Powr贸t na g贸r臋