Emigracja zarobkowa nieco mniej atrakcyjna

Gonimy kraje „starej Unii”. Porównanie zarobków i si艂y nabywczej pieni膮dza w Polsce i w krajach tzw. starej Unii wypada coraz bardziej na nasz膮 korzy艣膰 wi臋c i op艂acalnych kierunków emigracji zarobkowej jest mniej.

„Rzeczpospolita” zaj臋艂a si臋 tematem kosztów 偶ycia w Polsce i na Zachodzie. 艢rednia p艂aca Polsce ro艣nie i wed艂ug danych GUS w grudniu 2017 roku wynosi艂a 4973 z艂 brutto. W przeliczeniu daje to ok. 1189 euro.

艢rednia pensja w pa艅stwach, do których najch臋tniej emigrujemy, jest nadal du偶o wy偶sza od naszej. Otó偶 jest to np.  3730 euro w Niemczech, 2957 euro we Francji, 2560 euro we W艂oszech, 2482 euro w Wielkiej Brytanii i 2189 euro w Hiszpanii.

Jak zauwa偶a „Rz” jest i druga strona medalu, czyli koszty 偶ycia. A te w pa艅stwach „starej” UE s膮 wy偶sze ni偶 w Polsce.

W grudniu europejski urz膮d statystyczny Eurostat opublikowa艂 analiz臋 ustalonego koszyka dóbr. Okazuje si臋, 偶e w Polsce p艂acimy o po艂ow臋 mniej ni偶 w swoich krajach W艂osi, Niemcy i Francuzi, i prawie o dwie trzecie mniej ni偶 Brytyjczycy.

Ró偶nice w cenach w du偶ej mierze niweluj膮 korzy艣ci, jak膮 daj膮 wy偶sze pensje w krajach zachodnich. Przy obecnych statystykach wychodzi, 偶e op艂acalno艣膰 wyjazdu zarobkowego do W艂och, czy Hiszpanii staje pod znakiem zapytania. Nadal op艂aca si臋 pojecha膰 do pracy do Niemiec i Francji.

St膮d i sytuacja, w której mimo lepszej sytuacji na rynku pracy w Polsce, wci膮偶 spora grupa naszych rodaków pozostaje za granic膮 lub planuje wyjazd na sta艂e lub na jaki艣 czas.

Wed艂ug G艂ównego Urz臋du Statystycznego poza krajem aktualnie przebywa oko艂o 2,5 miliona Polaków, czyli o ponad 100 tys. wi臋cej ni偶 w latach poprzednich. W przypadku pracy za granic膮 utrzymuje si臋 tendencja wzrostowa. Z tego 2,2 miliona polskich emigrantów przebywa w krajach europejskich – najwi臋cej w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii oraz Irlandii.

To Wielka Brytania, obok Irlandii i Szwecji, nale偶a艂a do pierwszych krajów „starej Unii”, które od razu, ju偶 1 maja 2004 r. otworzy艂y rynek pracy na obywateli nowo przyj臋tych pa艅stw, w tym i Polski. Polacy w Wielkiej Brytanii najcz臋艣ciej podejmuj膮 prac臋 w przemy艣le i hotelarstwie (20 proc.), ale co ciekawe 7 proc. polskich emigrantów pracuje w ochronie zdrowia i w pomocy spo艂ecznej.

艢rednie wynagrodzenie otrzymywane przez Polaków w Wielkiej Brytanii to 1,3 tys. funtów (ok. 7,5 tys. z艂) miesi臋cznie.

www.solidarnosc.gda.pl
藕ród艂o: Rzeczpospolita